10 вересня 2023 09:21

Ілля БЛИЗНЮК: "Англія грала так, як дозволяла Україна, але на Італію буде інший план"

Збірна України у відбірковому матчі Євро-2024 зіграла внічию із Англією (1:1) і, таким чином, розпочала осінню сесію кваліфікації чемпіонату Європи. Нагадаємо, вже 12 вересня нашу національну команду очікує ще одна важка гра – проти збірної Італії. Поділитися враженнями від поєдинку з англійцями і очікуваннями від майбутньої зустрічі з італійцями Footboom попросив екс-голкіпера збірної України Іллю Близнюка.


"Пропущений м’яч – це ланцюг помилок"
- Очікувалося, що наша команда в матчі з Англією буде діяти другим номером, - зазначив Близнюк. – З першої і до 26-ї хвилини, тобто, до голу у ворота гостей, збірна України терпіла. Непросто грати всією командою за лінією м’яча. Очевидно, що підопічні Сергія Реброва очікували на вдалий випад, на швидку і результативну контратаку. Після того, як ми повели в рахунку, напруга трохи знизилася, хлопці стали діяти більш натхненно. Прикро, що збірна України пропустила перед перервою.

- Що призвело до голу у ворота Бущана?

- Наша команда пропустила пас Кейна. Не можна звинувачувати у цьому епізоді одного лише Миколенка, з-за спини якого вискочив Вокер. Пропущений м’яч – це ланцюг помилок, від нападу до оборони. Перш за все необхідного тиску на Кейна не зробили наша атакуючі гравці. Але, хочу зазначити, що в першому таймі збірна України задачу виконала. В перерві Сергій Ребров зробив необхідні корективи, і "синьо-жовті" мали в другому таймі свої моменти і напів моменти. Головне, що була правильно вибрана тактика на весь поєдинок.

"Мудрик - під тиском"
- На початку другого тайму Матвієнка замінив Кривцов. Чому тренер вдався до такого кроку?

- Це точно знає тільки Ребров (після гри Сергій Ребров пояснив, що Матвієнко отримав ушкодження, - прим. авт.). Напевно, все-таки, Матвієнко травмувався, бо центральних захисників не часто змінюють, та ще й після перерви. Що стосується Кривцова, то він, як гравець досвідчений, каші не зіпсував.

- Як вам результативна атака збірної України? Хто в цьому епізоді головний герой?

- Гол Зінченка – це результат роботи всієї команди. Дотерпіли і випрямилися, як пружина. В збірній України немає навіть когось виокремити – хоч в позитивному сенсі, хоч в негативному. Герой матчу з Англією – весь колектив, гравці і тренерський штаб на чолі з Ребровим.

- Проти англійців грали наші "англійці" - в стартовому складі збірної України вийшли чотири гравці, які виступають в АПЛ. Хто з них діяв найбільш яскраво?

- Найкраще проти своїх колег з АПЛ зіграв Зінченко, який, до того ж, і гол забив. Але в цілому в нашій команді не спостерігалося поділу на "англійців" та інших. Суперник за класом був вищим за нас, однак у нас на полі була команда – з великої букви.

- Особлива увага, як завжди, була прикута до Мудрика. Наскільки ця гра вдалася футболісту "Челсі"?

- Михайло постійно перебуває під тиском – як в футболі, так і в житті. Однак, коли Мудрик приїздить до збірної, з ним спілкується Сергій Ребров. Я впевнений, що тренер просить і Мудрика, і інших хлопців, на певний час забути про клубні справи і зосередитися на національній команді, на відборі Євро-2024. Михайлу це вдалося зробити.

"Яремчук був потрібен"
- Хто найбільше вразив вас своєю грою у складі збірної Англії?

- Англійці були вимушені грати так, як їм дозволяли українці. Всі зони були перекриті. Підопічні Саутгейта не знали, як здолати оборону "синьо-жовтих". Англія була не готова до такого футболу. Практично нікому з англійців не вдалося проявити свої індивідуальні якості. За одним тільки виключенням, коли стався гол у ворота Бущана. Тому я хочу все-таки виділити Кейна і його класну передачу на Вокера. Але в цілому наш захист Кейна закрив.

- До початку цього поєдинку експерти гадали, хто вийде в атаці – Яремчук, чи Довбик. Оцініть вибір Реброва на користь Яремчука в "старті".

- Збірна України змушена була багато грати без м’яча, особливо в першому таймі. Тому попереду потрібен був Яремчук – його рухливість і терплячість. Надалі, коли було більше в’язкої боротьби і робилася ставка на стандарти, потрібен вже був Довбик. Треба враховувати той факт, що всі наші хлопці, включаючи Яремчука і Довбика, виконали дуже багато чорнової роботи, за що їм особлива подяка.

"Безжальний календар"
- Що нам в турнірному плані дає нічия з англійцями, і чого можна очікувати від наступного поєдинку – зі збірною Італії?

- В матчі з Англією українці витратили дуже багато сил та емоцій. Цей успіх, а ця нічия - саме успіх, потрібно відразу забути. Поєдинок з Італією буде ще більш складним. На жаль, календар був до збірної України безжальним – проводити дві зустрічі поспіль з топ-суперниками вкрай непросто. Наразі головна стратегія – відновитися. Повторюся, завершити внічию матч, в якому ми мало володіли м’ячем і, фактично, продемонстрували стовідсоткову реалізацію, - це чудовий результат. Звичайно, на поєдинок з Італією в нашій команді буде ротація. Не можна грати проти суперників з різними стилями в однаковий футбол.


Фото - МФК "Миколаїв"