7 вересня 2023 19:29

Обіцяні 2 мільярди фунтів стерлінгів від продажу "Челсі" на допомогу постраждалим в Україні ще не виділені

Фото - ua.depositphotos.com


Голова фонду, створеного для розподілу понад 2 мільярдів фунтів стерлінгів, отриманих від продажу "Челсі", сподівається, що переговори з урядом наступного тижня зможуть зняти блокування з грошей, які витрачаються на допомогу жертвам війни в Україні.


Майк Пенроуз, який керує фондом, сказав, що колишній власник "Челсі" Роман Абрамович погодився на виділення коштів, але наполягання уряду на тому, що кожен пенні має бути витрачений в Україні, затримує фінансування проектів.

2 мільярди фунтів стерлінгів перебували на замороженому банківському рахунку з травня 2022 року, коли було завершено придбання клубу Todd Boehly-Clearlake Capital, і були надії, що оголошення могло збігтися з матчем Англії проти України в Польщі цими вихідними.

Пенроуз сказав, що жодні гроші не можуть витрачатися в Росії чи Білорусі або через організації, пов’язані з урядами цих країн, оскільки це порушить законодавство про санкції. Однак фонд хоче фінансувати проекти допомоги біженцям за межами України, а також країнам, яким загрожує голод через дефіцит пшениці, спричинений вторгненням Росії.

"Я маю поговорити з урядом, і, сподіваюся, вони обміркували влітку, і ми зможемо досягти якогось прориву", — сказав Пенроуз The Times. "Я не можу зрозуміти, чому ми не можемо це зробити, а гроші все ще застрягли в банку.


Ми запропонували уряду місце спостерігача в раді з правом вето щодо всього, що суперечить санкціям. Є проекти, які ми могли б профінансувати негайно, якби тільки отримали дозвіл".

Пенроуз сказав, що в документах про продаж, схвалених урядом для продажу "Челсі" — які він мав затвердити, оскільки два місяці тому на Абрамовича були застосовані санкції — зазначено, що кошти були передані фонду, щоб вони могли принести користь "всім жертвам війни в Україні та її наслідків".


Уряд заявив, що його угода з ЄС щодо продажу означає, що виручені кошти можна витрачати лише в межах географічних кордонів України. Пенроуз побоюється, що така позиція може означати, що гуманітарні працівники, які представляють фонд, можуть розглядатися як "політизовані", що наражатиме їх на небезпеку.

Заморожений банківський рахунок належить компанії Абрамовича Fordstam, яка раніше була материнською компанією, яка керувала "Челсі".

Було виділено кошти на проекти, що охоплюють охорону здоров'я, житло, освіту та сільське господарство як в Україні, так і за її межами. Пенроуз зазначив, що чинні обмеження уряду та ЄС призведуть до припинення будь-якої підтримки біженців у момент, коли вони покинуть Україну.