6 вересня 2023 18:02

Стали відомі причини аварії вертольота, внаслідок якого загинув власник "Лестера"

Слідчі британського бюро (AAIB) опублікували звіт, вказавши причини аварії вертольота «Аят», в результаті якого в 2018 році загинув власник «Лестера» Вішай Шріваддханапрабха та ще чотири людини. Подробиці звіту повідомляє RMC.


Як встановило слідство, причиною катастрофи стала механічна несправність, а не помилка пілота, який вжив усіх необхідних заходів, але не зміг запобігти падінню гелікоптера. У ході розслідування з'ясувалося, що педалі пілота від'єдналися від кермового гвинта вертольота, через що швидкий поворот праворуч став «неможливим». Відмова системи управління відбулася через виходу з ладу підшипника несучого гвинта. Перевірка підшипників зазвичай потрібна після 400 годин роботи, проте на момент катастрофи вертоліт налітав лише 331 годину.


Нагадаємо, Вішай Шріваддханапрабха, його співробітники Нурсара Сукнамаї і Кавепорн Пунпаре, а також пілот Ерік Сваффер і його напарниця Ізабела Роза Лехович, також комерційний пілот, загинули в авіакатастрофі, яка сталася невдовзі після того, як вертоліт злетів 8 вересня. року. Досвідчений пілот Сваффер зробив найбільш сприятливі дії, але не зміг відновити контроль над машиною, йдеться у звіті. Серед його дій — зменшення кута польоту та «гасіння удару».


«Я гадки не маю, що відбувається», — сказав 53-річний Сваффер перед тим, як вертоліт впав з висоти близько 130 метрів. Четверо з п'яти осіб, які перебували на борту, вижили під час удару об землю, але загинули в пожежі, яка виникла через пошкодження паливних баків.


Аварія сталася приблизно через годину після матчу англійської Прем'єр-ліги між "Лестером" та "Вест Хемом" на стадіоні "Кінг Пауер", звідки Шрівадданапрабха і вилетів після відвідування домашньої гри "лис".


На момент смерті Вішай Шрівадданапрабха був п'ятою найбагатшою людиною Таїланду, у віці 60 років, його статки оцінювалися в 2016 році в суму близько € 2,8 млрд. Він купив «Лестер» приблизно за € 46,6 млн у 2010 році, коли англійський клуб виступав у другому дивізіоні. У 2016 році "Лестер" виграв АПЛ.