7 серпня 2023 13:36

Олексій МИХАЙЛИЧЕНКО: "Не розумію, як можна співпрацювати з росіянами чи навіть знаходитися з ними в одному приміщенні"

Факт надісланої від Української асоціації футболу заяви до УЄФА з проханням відсторонити представників терористичної держави від роботи в адміністративних органах європейської футбольної організації прокоментував «Єдиним новинам» перший віце-президент УАФ Олексій Михайличенко:


— Ми дуже стурбовані ситуацією й у своєму листі зазначаємо, шо це неприпустимо. Я також входжу до Комітету національних збірних УЄФА й не розумію, як можна співпрацювати з росіянами чи навіть знаходитися з ними в одному приміщенні. На останньому конгресі, який проходив у Португалії, я бачив ставлення майже всіх учасників до російської делегації. Не було ніяких привітань — вони були наче відокремлені від усього футбольного світу.


Ми дуже вдячні ФІФА та УЄФА, які дали гідну оцінку російським терористам і виключили їх із міжнародних змагань. Але кожним своїм кроком, кожною своєю дією ми маємо показувати, що росії не місце в цивілізованому світі.


Наприклад, я пишаюся тим, що зробила Ольга Харлан. Вона для мене не лише чемпіонка світу, але й чемпіонка миру. Ніякі чемпіонські медалі, ніякі призові не коштують дорожче, ніж честь, сумління й мир.


Зі свого боку ми в УАФ провели свій виконком і бачимо, що в українському футболі знову є інтрига, є першість країни. На міжнародній же арені ми будемо всім доводити, що присутність росіян неприпустима.


— На вашу думку, чому попри те, що продовжується війна, фіксуються злочини росії, її громадян призначають у такі організації? Тут наявні політичні чи фінансові причини?


— Так, є й політичні, і якоюсь мірою фінансові причини, тому що росія намагається використати важелі й на лінії фронту, й у мистецтві, й у спорті. Для того, щоб пробитися у світ, вони використовують увесь свій арсенал.


Ми розуміємо, що футбол — це гра мільйонів, найперша у світі, і для них це дуже важливо. Але наголошую ще раз — наша позиція залишиться такою, яку ми тримаємо з перших днів війни. Сподіваюся, усі пам’ятають і карту України, і логотип «Слава Україні!» на футболках національної збірної. Ми завжди будемо доводити свою правоту й боротися за те, щоб росія відійшла від футболу якнайдалі.