29 липня 2023 19:03

"Шахтар" обіграв "Металіст 1925"

Рік тому обидві команди відкривали для себе перший воєнний чемпіонат також очним матчем. Тоді та гра стала дебютною для футболу в часи, коли повітряні тривоги стали буденним явищем життя українців.

Ймовірно, це також позначилося на діях гравців: ніхто не розумів, чого очікувати від русні навіть по ходу чемпіонату, не говорячи вже про якусь окрему гру.

За рік змінилося більш ніж багато. Обидві команди з того часу змінили головних тренерів. Зміна рульового у «М1925» відбулася ще по ходу попереднього сезону, коли замість Валерія Кривенцова керувати першою командою стали Едмар та Голодюк – до слова, вони в дуеті досі в статусі виконуючих обов'язки головного тренера, а не повноцінні наставники. Сталися зміни на тренерській лаві й у «Шахтарі»: цього літа Ігор Йовичевич віртуально передав повноваження Патріку ван Леувену. А ще опоненти змінили локацію свого двобою: на рівні УПЛ дебютував стадіон «Лівий Берег» під Києвом – раніше тут грали лише матчі рівня ПФЛ.

Трубін, Ракіцький, Назарина, Корнієнко – це тільки дискваліфіковані у складі «Шахтаря» на поточну гру. Судаков вибув через травму приблизно на місяць. З цієї ж причини харків'яни не дорахувалися Габелка. За недоброю традицією в українському футболі орендовані не можуть просто вийти та зіграти проти своїх команд, тому захисник М1925 Капінус пропускав стартову зустріч сезону.

«Шахтар» одразу взяв м'яч під свій контроль. Темп, щоправда, «гірники» не форсували, тому Мозіль, хоч і не сумував, але напруженої роботи не мав. Вперше серйозно вступити у гру голкіперу харків'ян довелося ближче до середини тайму, коли Зубков двічі перевіряв пильність воротаря, але Мозіль впорався.

Десяток кутових разом із іншими атаками все ж перейшли з кількості в якість. Що цікаво, забили «гірники» як раз після подачі від прапорця: оборона М1925 забула у власному воротарському за Матвієнка, капітан донеччан наче на тренуванні дуже спокійно головою відправив м'яча у рамку.

Гол нічого не змінив: контроль м'яча «Шахтаря» був тотальним. Команда Патріка ван Леувена просто залишалася в очікуванні свого шансу. До перерви їх більше не було, проте він несподівано виник у харків'ян: Юсов, набігаючи, з лінії штрафного пробив вище – такі шанси не можна упускати.

Фаворит перемагав, але перевага була мінімальною, тому інтрига у грі все ж існувала. Втім, майже все зруйнувалося на перших хвилинах другої половини: у сумбурі у штрафному харків'ян краще зорієнтувалися «гірники», Криськів красиво п'ятою скинув під удар Траоре, а той з центру штрафного пробив повз Мозіля.

Фінал? Як би не так. Свій другий шанс у грі «Металіст 1925» реалізував: з лівого краю пішла подача на дальню стійку, Різник удар Русина з кута воротарського відбив, але точно на Юсова: форвард, якого минулого сезону гейтили за реалізацію у «Чорноморці», забиває у першому ж матчі за новий клуб.

Рахунок знову став мінімальним, але ситуація на полі від того не змінилася: «Шахтар» все ще виглядав спокійно та контролював розвиток подій, для харків'ян пріоритетом була оборона та необхідність в першу чергу захистити власні ворота від третього пропущеного. Дуель Мозіля та Зубкова перейшла й у другу половину, де голкіпер господарів стабільно вигравав протистояння у вінгера гостей.

Ближче до завершення склалося враження, що «Шахтар» став втрачати пильність: у М1925 стало більше простору на половині гірників, яким вони, щоправда, не знали, як користуватися.

Гру простою для фаворита не назвеш, але головні для себе завдання він сьогодні виконав: стартував із перемоги, дав дебютувати Різнику, Кастілло, Педріньо та Невертону, а також впорався із доволі зубастим суперником без багатьох важливих гравців. Ложкою дьогтю стала травма Валерія Бондаря, який самотужки залишити поле не зміг – схоже на пошкодження ключиці. Щодо «Металіста 1925», то вже маємо відзначити прогрес: вперше в історії (чотири матчі) харків'яни забили у ворота «Шахтаря». Але й крім цього харків'яни, як аутсайдер попереднього чемпіонату, виглядали цілком пристойно на фоні чемпіона.

МЕТАЛІСТ-1925 – ШАХТАР – 1:2
Голи:
Юсов (56) – Матвієнко (31), Траоре (47).

Металіст-1925: Мозіль, Жичиков, Є.Ткачук, Курило, Безуглий, Д.Кравченко (А.Ткачук, 24), Вачіберадзе, Бичек (Арі, 62), Русин, Сидоров (Абдуллаєв, 59), Юсов.

Шахтар: Різник, Гочолеішвілі, Бондар, Матвієнко, Топалов (Педріньйо, 79), Криськів, Бондаренко, Зубков, Кащук (Невертон, 72), Сікан (Кастілло, 89), Траоре (Келсі, 72).

Попередження: А.Ткачук (71), Безуглий (90), Русин (90+3) – Бондаренко (28), Траоре (63).