27 липня 2023 13:51

Євген ЛЕВЧЕНКО: "Футболістам, які не підтримують Україну, краще не приїжджати на Game4Ukraine"

Колишній гравець збірної України та президент профспілки футболістів Нідерландів Євген Левченко в коментарі Setanta Sports розповів про участь у поєдинку Game4Ukraine.


Про участь у Game4Ukraine


Буде приємно взяти участь у Game4Ukraine, адже підтримка буде шаленою з усього світу. Я подивився на прізвища учасників матчу і для мене це була якась казка. Дуже важливо, що Олександр Зінченко та Андрій Шевченко організували це все.


Хто б що не казав, але зараз важливо дати зрозуміти усьому світу, що відбувається в Україні. Коли я зараз спілкуюсь з деякими людьми з Нідерландів, то вони запитують: “А у вас ще триває війна?”. Я відповідаю, що війна не завершилась, вона триває. Я розумію, що інформаційна підтримка і кошти, які ми зберемо, це дуже важливо.


З підтримкою United24 цей поєдинок стане великою подією. Хоча я розумію, що це не буде святом, але сподіваюсь, що люди в Англії та по всьому світу зрозуміють, що війна триває. І нам потрібна підтримка, аби подолати росіян.


Ми повинні дати якомога сильніший інформаційний привід для світу. Адже якщо ми цього не зробимо, то війна в Україні вийде з інформаційного поля. Я дуже хотів би, щоб люди не забували, що відбувається в Україні, що Україна зараз – це фортеця Європи. Дуже сподіваюсь, що це не забудуть.


Я дуже радий, що мене запросили взяти участь у матчі. Для мене це велика честь. Я розумію що не маю великого імені, але ми намагаємось якнайбільше робити в Нідерландах, і спробуємо показати суспільству Нідерландів що зараз відбувається в Україні.


Про Еріка Абідаля


Те, що Абідаль поїхав до Москви – це великий жах та нерозуміння ситуації. Кажуть, що футболістів використовують у таких випадках, але я вважаю, що це не знімає з гравця жодної відповідальності. Коли бачиш, що хлопці з “Барселони” вітають російських вболівальників, для мене це жахливо. Краще б мовчали.


Коли футболістів використовують, то це безглуздо з їх сторони – не заглиблюватись у ситуацію. А коли гравці розуміють що роблять та свідомо підтримують російські клуби, підписуючи контракти, це неприйнятно. Ми усі знаємо, що прямо або опосередковано ці гроші йдуть в російську армію. Тому тим футболістам, які не підтримують Україну, краще не приїжджати на Game4Ukraine.


Я розумію, що деякі футболісти, які братимуть участь у матчі, мають зв’язки з російськими гравцями. Але якщо ти в здоровому глузді їдеш у Росію, а потім хочеш підтримати Україну, то ти нічого не розумієш. Тому можливо Абідаль після цього розбереться у ситуації і щось зрозуміє. Але це було би неприйнятно, якби він зіграв у Game4Ukraine.


Про підтримку України в Нідерландах


Я вважаю, що Нідерланди дуже добре підтримують українців. Я бачив як вони висловлювались та допомагали у перші 6-8 місяців, це було дуже потужно. Всі українці в Нідерландах розуміють, що місцеві допомагають як можуть.


Можна подивитись скільки коштів зібрало нідерландське суспільство для українців. Також зважаючи на ту роль, яку в цій війні відіграє влада Нідерландів, я вважаю, що вони молодці. Вони повністю розуміють, що потрібно допомагати та йти до кінця. Про це неодноразово говорив прем’єр-міністр країни Марк Рютте.

Але як і в кожній країні є люди, які вважають, що це не їхня війна. Але якщо загалом подивитись на суспільство, то воно допомагає та хоче, аби Україна була цілісною та незалежною. Тому для мене це дуже важливо.


Якщо ж подивитись на інформаційне поле, то раніше кожна новина була про війну в Україні. Зараз це третя або четверта тема. Хотілося б, щоб було більше уваги. Але я розумію, що для мене, як для українця, це особисте, і за кожну вбиту людину мені дуже болить.


Про рідну Костянтинівку


Я моніторю зараз всі новини, дружина мені показує як обстрілюють Костянтинівку, що там відбувається. У мене є друзі, які приїжджають туди, показують як виглядає мій дім. Це дуже жахливо та боляче, адже це місто, у якому я народився. Я дуже сподіваюсь, що Костянтинівку не віддадуть і я зможу туди приїхати якомога швидше.


Нагадаємо, поєдинок Game4Ukraine відбудеться 5 серпня на стадіоні “Стемфорд Бридж” у Лондоні. У матчі візьмуть участь легенди світового футболу, а зібрані кошти будуть спрямовані на відбудову Михайло-Коцюбинського ліцею на Чернігівщині.