15 липня 2023 13:20

​Журналіст: "Російська влада внесла ім'я Залужного до списку розшуку Інтерполу без його відома. В 2019 році його затримали, коли вiн приїздив до Брюсселя на саміт НАТО"

Журналіст Марина Данилюк-Ярмолаєва у своєму Facebook висловилася про інтерв'ю головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного Washington Post.


"Залужний в інтерв’ю WP піднімав дуже важливу тему правового захисту наших захисників від рсiйських репресивних органів.


Отже, він розповів вельми цікаву історію Заходу.


«Коли головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний у 2019 році приїздив до Брюсселя на саміт НАТО, його затримав Інтерпол. Тоді Кремль заочно та без його відома оголосив його «воєнним злочинцем». Про це Залужний роповів в інтерв’ю The Washington Post.

За словами головнокомандувача, як тільки він зійшов із літака, правоохоронці оточили його, наставили зброю, наказали лягти на землю обличчям вниз та наділи наручники.

Сталося це тому, що російська влада внесла ім'я Залужного до списку розшуку Інтерполу без його відома. Видання уточнило, що це – «регулярна практика, яка призвела до короткочасного ув'язнення інших українських командирів».


Як додав Залужний, йому вистачило кількох хвилин роумінгу на телефоні, щоб зателефонувати послу України в НАТО, який у результаті допоміг звільнити його.


«У мене був поганий настрій, але потім я зрозумів, що гіпотетично я був воєнним злочинцем і, швидше за все, ним і залишуся. І я вирішив, що повинен вивчати міжнародні відносини та міжнародне право», – пригадав головком.

Він додав, що був злий на себе, оскільки не знав своїх законних прав у цій ситуації. Інцидент спонукав Залужного здобути ступінь магістра з міжнародних відносин в Острозькій академії у 2020 році».


Перше, переслідування і їх форми з боку ворогів були гучно підняті на високому рівні на заході.


Друге, так цілком дипломатично було піднято питання про особливості роботи Інтерполу, де старими правила на всі 100% користуються болотяники.

Третє, Залужний ненав’язливо пояснив, чого треба знати базис права".