4 липня 2023 14:34

Влада Великої Британії заборонила використовувати гроші від продажу "Челсі" за межами України

Фото - ua.depositphotos.com


Уряд Великої Британії заборонив використовувати гроші, отримані від доходу з продажу футбольного клубу «Челсі», за межами України. Про це пише голова фонду допомоги постраждалим від війни Майк Пенроуз у статті для The Times.


Домовленність між британською владою та російським бізнесменом Романом Абрамовичем передбачала, що фонд використовуватиме гроші для допомоги «всім жертвам війни в Україні». За словами Пенроуза, ця умова була зафіксована у документах про продаж «Челсі», які затвердив уряд Великої Британії.


Проте, через рік британська влада змінила умови, зазначає він. Тепер фонд зможе отримати гроші, якщо обмежить свою діяльність «географічними кордонами України».


У фонді виступили проти такої умови. Там вважають, що кошти необхідно спрямувати на допомогу українським біженцям у різних країнах, зокрема й у Великій Британії.


«Ми просимо уряд виділити нам кошти без висування політичних умов, які обмежують нашу здатність допомагати всім українцям, які їх потребують», – зазначив голова фонду.


З 2003 року «Челсі» належав російському мільярдеру Роману Абрамовичу. Він купив клуб за $187 млн. У березні 2022-го Абрамович виставив команду на продаж – до того, як потрапив під персональні британські санкції, введені у відповідь на вторгнення РФ в Україну.

Абрамович обіцяв спрямувати гроші до фонду, який буде створено на користь постраждалих в Україні. Проте британський уряд мав сумніви у щирості мільярдера й вимагав юридичних гарантій того, що Абрамович не зможе заробити на продажі клубу.

7 травня «Челсі» оголосив, що про купівлю клубу з Абрамовичем домовилася група інвесторів на чолі з американським мільярдером Тоддом Боелі. 25 травня Премʼєр-ліга та британський уряд схвалили продаж «Челсі».

У квітні Bloomberg повідомив, що Велика Британія затримує передачу коштів Україні, оскільки Мінфін мав переконатися, що фонд не буде використаний для обходу санкцій.