23 червня 2023 15:45

В списку спортсменів-втікачів опинився менеджер УАФ. Він – давній помічник Петракова і працював на золотому ЧС U-20

Міністерство молоді та спорту України оновило список спортсменів, які не повернулись з-за кордону, хоча це передбачав дозвіл на виїзд з країни для участі в спортивних заходах.

Окрім таких гучних імен, як Михайло Мудрик та Ілля Забарний, в переліку опинились й менш відомі персони. Серед них – Олексій Некрасов.


Хто це? Людина з таким іменем роками працювала в УАФ на посаді менеджера збірних. І доволі непримітно – навряд ви коли-небудь чули чи бачили його у футбольних новинах. Хоча він причетний до міжнародних успіхів України – зокрема нашої перемоги на молодіжному ЧС у 2019 році.


Звернути вашу увагу на малопомітного Некрасова (навіть не вдалося знайти його фото у вільному доступі) змушують дивні обставини, які передували його потраплянню в штрафний список мінспорту.


Некрасов — давній помічник Петракова. Той начебто хотів продовжити з ним роботу і в збірній Вірменії


Олександр Петраков на стику 2022 і 2023 років змінив роботу – пішов зі збірної України й незабаром очолив збірну Вірменії. З собою 65-річний фахівець забрав також вірних помічників – Андрія Анненкова та Вʼячеслава Руженцева. Усі троє сьогодні працюють в штабі вірменської команди.


Утім, за інформацією видання «Динамоманія», їх могло бути пʼятеро. Петраков також бажав, щоб до Єревана з ними перебрались тренер воротарів Вʼячеслав Кернозенко та менеджер збірної Олексій Некрасов.


Нічого дивного, адже з усіма ними Петраков працює багато років. Саме разом вони здобули для України історичну перемогу на чемпіонаті світу U-20 у 2019 році.


Хоча найбільше це стосується конкретно Анненкова та Некрасова, з якими Петраков ще у 2014 році виводив Україну на той же ЧС U-20.


Але ні Кернозенко, ні Некрасов на сьогодні не працюють з Олександром у Вірменії. За даними тієї ж «Динамоманії», Вʼячеслав у відповідь на запрошення вирішив зосередитись на клубній роботі в «Колосі». Натомість Олексій був не проти, але на заваді стояло питання виїзду за кордон.


Тут паралельно виникає запитання, як тоді змогли виїхати Анненков та Руженцев. Але їх у штрафному списку мінспорту нема. Принаймні поки. Можливо, для виїзду в обох були інші дозволені законом обставини.


Тому в їхньому випадку поспішно говорити про зловживання державними дозволами на виїзд за кордон. На відміну від Олексія.


В березні мінспорту окремим наказом довключило Некрасова в делегацію дівочої збірної U-19. Через три місяці він опинився у списку тих, хто не повернувся


Після введення воєнного стану в лютому минулого року Некрасов неодноразово їздив у складі делегацій збірних України за кордон. Тобто, потрапляв у відповідні накази мінспорту.

Як у випадку національної збірної (що зрозуміло), так і у випадку дівочої збірної WU-19 (що менш очікувано).


Саме у складі другої команди йому востаннє на сьогодні й дозволили виїзд за кордон. Але за дивних обставин. Прослідкуємо за хронологією:


2 березня 2023 року. Виходить наказ мінспорту зі складом офіційної делегації збірної України WU-19 – для виїзду в Данію на матчі кваліфікації ЧЄ. У ньому Некрасов відсутній.


8 березня 2023 року. Зʼявляється інший наказ щодо офіційної делегації національної збірної України серед чоловіків – для виїзду на матч проти Англії у кваліфікації на Євро-2024. В ньому опиняються Анненков та той же Некрасов, хоча командою уже керує Ротань, а не Петраков.

27 березня 2023 року. Виходить наказ-уточнення — мінспорту за додатковим зверненням УАФ вносить зміни у наказ від 2 березня. А саме замінює в делегації одного адміністратора збірної на іншого – замість Сергія Новікова зʼявляється Олексій Некрасов.


Виходить, що двома різними наказами Некрасов отримав дозвіл перебувати за кордоном з 25 по 27 березня та з 5 по 11 квітня.

Враховуючи, що після цього Олексій в такі накази мінспорту більше не потрапляв, саме один з цих виїздів – до Англії чи Данії – і закінчився неповерненням Некрасова до України.

Чи використав він це, щоб приєднатись до Петракова у Вірменії? На наш запит у тамтешній федерації футболу пояснили, що Некрасов у їхньому штабі не працює.


Чи в курсі УАФ, що її менеджер Некрасов опинився в списку порушників? І чи причетна асоціація до цього порушення?


Ми звернулись в організацію з таким запитом, і нам пояснили – Некрасов під час весняного виїзду за кордон з дівочою збірною самовільно покинув табір команди й більше не повернувся. Після цього УАФ звільнила його зі своєї організації.