17 червня 2023 09:11

Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ: "Ребров, мабуть, у перерві сказав, що і виграти можемо, яка там нічия..."

Збірна України в першому офіційному матчі під керівництвом Сергія Реброва - поєдинку відбору на Євро-2024 проти Північної Македонії, здобула вольову перемогу – 3:2. Нагадаємо, після першого тайму "синьо-жовті" поступалися з рахунком 0:2. Оцінити цю гру Footboom попросив першого капітана в історії збірної України, українського тренера Юрія Шелепницького.


- Підсумковий результат – супер, але після першого тайму хотілося виключити телевізор, - зазначив Юрій Григорович. – Не думаю, що це була недооцінка Північної Македонії після вдалого матчу з Німеччиною. Але справа все-таки в психології – в першу чергу. Провал стався в мозку, адже ноги і руки у всіх ті ж самі, можливості ті ж самі, а от психіка підвела…


- Наскільки на грі збірної України позначився перший пропущений гол – з пенальті, призначеного за гру рукою Матвієнка?

- В двох останніх матчах Матвієнко грубо помиляється вже втретє. Очевидно, що він не бачив м’яч в натовпі, однак, навіщось вистав вперед руку. На такому рівні захисник не має права діяти подібним чином.


Перший гол, звичайно, шокував. Але ще більше прибив до землі другий пропущений м’яч. Пара наших гравців намагалася кинутися під цей удар, та робила це якось нерішуче. Вразило інше – до воріт було далеченько, однак Трубін занадто вийшов вперед і не вгадав кут, в який полетить м’яч. Трубін хотів врятувати, зробив вражаючий сейв, але не дотягнувся. Таким чином, до перерви збірна України програла македонцям абсолютно у всіх компонентах.


- Що в перерві матчу зробив Ребров?

- В першу чергу, заміни. Вихід Коноплі та Ваната, а потім і Малиновського, був цілком логічний. На фланзі, де в першому таймі грали Тимчик з Ярмоленком, македонці виробляли все, що хотіли. В другу чергу, розмова з хлопцями в роздягальні. Думаю, Ребров міг сказати, що попереду ще 45 хвилин гри, і ми можемо навіть перемогти. Це дуже важливо було – не просто сказати, що треба зрівняти рахунок, а проговорити саме можливість перемоги. Таким чином, після перерви дійсно все змінилося, і "синьо-жовті" більше не були дерев’яними.


- Що змінилося з перших хвилин другого тайму?

- Збірна України відчутно додала в темпі. Конопля грав більше вперед, Мудрик нарешті декілька разів включився на максимумі, як він може, плюс Ванат, який зробив нашу атаку швидкою і гострою. Ну і, звичайно, по перерві на поле вийшов зовсім інший Циганков, який продемонстрував клас, і ще й головою забив, що не дуже для нього характерно. Хочу відзначити й Судакова – він почав більш ефективно відбирати м’яч і робити гострі передачі вперед. Тобто, в цілому, наша команда значно додала в агресії.


- Збірна Північної Македонії занадто розслабилася після того, як повела в рахунку 2:0?

- Балканці такі… Звичайно, вони рано повірили, що результат зроблено. Але вирішальним стало те, що Україна додала. Якби з самого початку другого тайму ми цього не зробили, то отримали би від македонців ще й третій гол.


- Що наразі можна сказати про формування команди Сергія Реброва?

- Три очки взяли і добре. А далі – є над чим думати. Часу, щоправда, мало. Однак, це і є стартовий відрізок тренера Реброва, становлення його колективу. Бачимо позитив – шість забитих м’ячів в двох матчах, і негатив – чимало пропущених… Але, що приємно, наша національна команда грає в атакувальний футбол, маємо багато перспективних виконавців і амбіційного наставника.


- Що чекати від наступного матчу відбору на Євро-2024 проти Мальти?

- Нам треба обов’язково брати три бали, бо я не думаю, що ми відмовилися від наміру пробитися на Євро-2024. Збірна, звичайно, буде будуватися й з прицілом на ЧС-2026, однак зараз своє також слід забирати. Звісно, легкої прогулянки з Мальтою не треба чекати. Сергію Реброву доведеться попрацювати над психологією підопічних і зробити корективи по позиціях. Наприклад, Тимчик провалив гру з македонцями, і Довбик абсолютно не вразив – випав з гри, і все.

Збірній України треба рухатися від матча до матчу, а там, як бог дасть. Час швидко йде, не встигнемо оглянутися, й чемпіонат світу в Германії буде вже на часі.