13 червня 2023 20:49

"Шахтар" цікавився легендою "Боруссії" Дортмунд: Вацко назвав шорт-лист гірників та фаворита на посаду тренера

Ігор Йовичевич найближчим часом може залишити посаду головного тренера Шахтаря. Таке рішення ухвалив президент «гірників» Рінат Ахметов.


Авторитетний український журналіст Віктор Вацко розповів, що донецький клуб постійно розглядає різних фахівців на посаду наставника команди.

«Шахтар завжди займається скаутингом не лише футболістів, а й тренерів. У них на столі постійно є список із трьох-чотирьох кандидатур, актуальних та відносно доступних на цей період.


Навіть якщо нинішній тренер працює і дає результат. Так було за часів Луческу, Фонсеки та Каштру, так було й зараз», – сказав Вацко.

Головний тренер луганської Зорі Патрік ван Леувен вважається одним із можливих наступників Йовічевіча у Шахтарі.

Вацко розповів, що донецький клуб розглядає й інші кандидатури.

«Крім ван Леувена, у шорт-листі Шахтаря на даний момент є два іноземні тренери. Обидва молоді, обом до 40 років. Один – італієць, інший – нідерландець. Прізвища я називати не буду, щоб нічого не переплутати і потім не червоніти від сорому.

У списку також був Нурі Шахін, легенда дортмундської Боруссії. Але зараз він неактуальний», – заявив Вацко.

Вацко також назвав фаворита на посаду головного тренера Шахтаря у разі звільнення Йовичевича.

«На даний момент рішення остаточно не ухвалено. Ідуть переговори із трьома кандидатами. Наскільки я відчуваю, ван Леувен лідирує з точки зору шансів.

Він знає чемпіонат, він адаптований до життя тут, знає мову. І він готовий працювати в Україні під час війни. Це найважливіший аргумент», – зазначив журналіст в ефірі свого ютуб-каналу «Вацко Live».


34-річний Шахін із жовтня 2021 року очолює Антальяспор. Контракт тренера з турецьким клубом діє до червня 2026 року.

Нурі провів під час професійної ігрової кар'єри 274 матчі та забив 26 голів за дортмундську Боруссію. У сезоні 2010/11 гравець став чемпіоном Німеччини, а через шість років виграв національний Кубок.

53-річний ван Леувен був призначений головним тренером Зорі у червні 2022 року і завоював із луганською командою срібні медалі чемпіонату України. З 2006 по 2013 рік нідерландський фахівець працював в академії Шахтаря.

Шахтар став чемпіоном України та представить нашу країну на груповій стадії Ліги чемпіонів.