9 червня 2023 15:22

Справа Хланя проти "Зорі": юрист розповів про мотиви футболіста розірвати контракт із клубом

Спортивний юрист Ілля Скоропашкін дав правову оцінку історії із розірванням контракту екс-футболіста Зорі Максима Хланя з бронзовим призером УПЛ.

Сьогодні, 9 червня, з'явилася інформація, що Хлань в односторонньому порядку розірвав контракт із Зорею. 20-річний футболіст пішов проти волі клубу зберегти його у себе, за що його вивели з основи, потім перевели в команду U-19.

Скоропашкін у коментарі «Українському футболу» заявив, що поведінка керівництва Зорі щодо Хланя має всі ознаки тиску на гравця з метою піти на умови клубу.


«Згідно з пунктом 2 статті 14 Регламенту ФІФА про статус та трансфер гравців, футбольний контракт може бути достроково розірваний будь-якою стороною (футболістом чи клубом) у разі аб'юзивної поведінки, спрямованої на розірвання або зміну умов контракту», – стверджує юрист.


Юрист розповів, що саме робила Зоря, щоб спонукати гравця продовжити контракт.

«Позбавлення футболіста практики, переведення до молодіжної команди, тренування на жорсткому покритті, що загрожує здоров'ю, санкції без порушень з боку футболіста, відокремлення його від загальнокомандних заходів, ігнорування звернень футболіста тощо», – резюмував Скоропашкін.


Якщо футболіст і клуб не зможуть дійти згоди про розірвання контракту, Зарю можуть чекати наступні наслідки:

клуб сплачує компенсацію футболісту за розрив контракту;
клуб не отримує компенсацію за його майбутніх трансферів за виховання (платіж солідарності);
Хлань набуває статусу вільного агента.