11 квітня 2023 09:07

"Моїм кумиром був Шовковський". Екс-воротар "Динамо" розповів, з якого голкіпера брав приклад у дитинстві

Колишній воротар "Динамо" Артур Рудько пригадав свої перші кроки в структурі київського клубу.


– Як футбол прийшов до вашого життя?

– Як і всі, я грав із хлопцями на перервах між уроками, після школи на подвір’ї та взагалі всюди. Коли мені було вісім років, пам’ятаю, ми дивилися із батьком якийсь матч збірної України. Під час трансляції коментатор дав оголошення, що Динамо проводитиме на вихідних відбір у свою школу та запросив усіх охочих. Я попросив батьків, аби мене туди відвели.

– І як пройшов цей відбір?

– Ми прийшли на перегляд. У той день привели понад 30 дітей. Нам дали тестові завдання, за підсумками яких обрали трьох дітей. Серед них опинився і я.

Першим моїм тренером став Сергій Сергійович Коновалов. Буквально на другому чи третьому занятті він поставив мене у ворота. Спочатку я засмутився, але вирішив спробувати та у підсумку не пожалкував.

– Хто із тренерів Динамо на дитячо-юнацькому та молодіжному рівні відіграв найбільшу роль у вашому становленні?

– Це тренер воротарів Олександр Миколайович Мороз. Пам’ятаю, що він проводив тренування суто для воротарів у Конча-Заспі, де збиралися гравці різних вікових груп.

Також великий внесок у мій розвиток зробив В’ячеслав Павлович Богодєлов. Він був постійно зі мною, і зараз ми також підтримуємо зв'язок. Можу виокремити й Михайла Леонідовича Михайлова.

– Хто був вашим футбольним кумиром у ті часи?

– Олександр Шовковський. Я думаю, що для усіх воротарів мого віку саме він був прикладом. Із закордонних подобався Олівер Кан. Але, коли я вже став дорослішим, то зрозумів, що у кожного видатного голкіпера є чому повчитися.


– Фактично першим вашим тренером на дорослому рівні у Динамо-2 став Юрій Калитвинцев. Що ви можете пригадати про роботу із цим спеціалістом?

– У мене найприємніші спогади про роботу із ним. Його усі поважали. Я вважаю, що тренеру необхідно в першу чергу заслужити авторитет. Без цього йому важко буде донести інформацію до гравців. До Калитвинцева у команді була повага і як до колишнього футболіста, і як до тренера, і як до людини. Це сильний спеціаліст зі своїм баченням футболу.