15 березня 2023 19:18

Календар міжнародних матчів на 5 років, дата фіналу ЧС-2026 та інше: ФІФА повідомила підсумки конгресу

Фото - ua.depositphotos.com


Рада ФІФА зібралася напередодні 73-го Конгресу ФІФА в Кігалі, Руанда, і прийняла кілька ключових рішень, зокрема щодо майбутнього змагань, для яких відповідні календарі міжнародних матчів були одноголосно затверджені після процесу детальних консультацій.


Календар міжнародних матчів 2025-2030

Чоловічий міжнародний календар матчів на 2025-2030 роки буде структурований таким чином:

- Березень: дев'ятиденне вікно з двома матчами
- Червень: дев'ять днів, два матчі (включаючи товариські матчі під час підготовки до фінальних турнірів, де це доречно)
- Кінець вересня/початок жовтня: 16-денне вікно з чотирьох матчів (буде запроваджено з 2026 року, а два дев’ятиденні вікна з двох матчів залишаться у вересні та жовтні 2025 року)
- Листопад: дев'ятиденне вікно з двома матчами


Календар ЧС-2026


Згідно з новим календарем, фінал Чемпіонату світу з футболу 2026 року відбудеться в неділю, 19 липня 2026 року, з обов’язковим періодом випуску, починаючи з 25 травня 2026 року, після останнього офіційного клубного матчу 24 травня 2026 року (виключення можуть стосуватися фіналу). Матчі клубних змагань конфедерацій до 30 травня 2026 року за умови схвалення ФІФА).


Клубний чемпіонат світу 2025 – основні принципи списку доступу

Після затвердження розподілу слотів для Клубного чемпіонату світу з футболу FIFA™ із 32 командами, який проводитиметься кожні чотири роки з червня 2025 року, Рада ФІФА одноголосно схвалила ключові принципи доступу з метою забезпечення найвищої якості. на основі спортивних критеріїв.

Оскільки період розгляду становить чотирирічний період сезонів, що закінчуються в 2021 і 2024 роках, ключові принципи доступу такі:

- Для конфедерацій з більш ніж чотирма слотами: доступ для чемпіонів попередніх чотирьох сезонів головного клубного змагання конфедерації та додаткових команд, які визначаються клубним рейтингом на основі того самого чотирирічного періоду.
- Для конфедерацій із чотирма слотами: доступ для чемпіонів попередніх чотирьох сезонів головного клубного змагання конфедерації
- Для конфедерацій з одним слотом: доступ до клубу з найвищим рейтингом між чемпіонами головного клубного змагання конфедерації за чотирирічний період
- Для країни-господаря: доступ для клубу, який займає цей слот, буде визначено пізніше

Також застосовуються інші критерії:

- У разі перемоги клубу в двох або більше змаганнях головного клубу конфедерації протягом періоду 2021-2024 років рейтинг клубу, розрахований на основі спортивних критеріїв, використовуватиметься для надання доступу

- До списку доступу буде застосовано обмеження з двох клубів на країну, за винятком випадків, коли більше ніж два клуби з однієї країни виграють головний клубний турнір конфедерації протягом чотирирічного періоду.


- Відбудуться подальші консультації з конфедераціями та зацікавленими сторонами для визначення механізмів розрахунку рейтингу клубів, який базуватиметься на спортивних критеріях