18 лютого 2023 19:13

Олексій Михайличенко - про критику від футболістів: "Якщо ти розумієш більше, ніж тренер, то йди тренуй"

Колишній головний тренер «Динамо» та збірної України Олексій Михайличенко відповів на питання про актуальність власних методів тренування.


- Багато хто вважає, що ваші методи тренування несучасні. Наприклад, Олександр Хацкевич у своєму інтерв'ю казав, що ваші методи трішки застарілі. Віталій Миколенко розповідав, що при Луческу він дуже втомлювався, коли бігав тест Купера, а у вас не так втомлювався. Як ви оціните це?

- Чесно вам скажу. Моя думка: футболістам треба робити свою справу і ні в якому разі не обговорювати тренера, його методи, навантаження, які він дає.

Якщо ти розумієш більше, ніж тренер, то йди тренуй. Кожен має займатися своєю справою. Щодо тестів Купера, я дуже багато їх набігав при Лобановському, тому що вони тоді були в фаворі.

Але вже після завершення кар'єри я аналізував, для чого це все робиться. Тому що якщо я можу пробігти 3 кілометри за якийсь час, то я пробіжу ще більше.

Це тест не тільки на фізичну готовність, а ще й психологічний тест. Чи готовий ти сьогодні зробити трішки більше, ніж вчора?

На мій погляд, було дуже багато талановитих футболістів, які десь недобігали, десь недоробляли. І вони не виросли. Я бачив, що у них великий потенціал, але вони не заграли в футбол так, як могли б.

Перш за все, це боротьба - не з суперником, а з самим собою. Якщо ти собі доведеш, що ти краще, то обіграєш його. Якщо не зміг цього зробити, то завтра ти це вже не зробиш.

Тому великий футбол потребує від тебе самовіддачі в кожній хвилині, секунді, в кожній сутичці, в кожному матчі та тренуванні. Це дуже тяжка та кропітка праця. До цього потрібно бути готовим не м'язами, а психологічно.

В футбол грають не ногами. Головою, - сказав Михайличенко.