16 лютого 2023 08:48

Блогер: "Конкурентні переваги "Дніпра-1" над "Динамо" та "Шахтарем" полягають у футболі на півшишечки, де усе обертається навколо хімії між Піхальонком та Довбиком"

Блогер Михайло Смоловий у своєму Телеграмі проаналізував гру "Дніпра-1" у першому колі УПЛ:


Було/стало: Дніпро-1 (ігровий стиль, атака, захист)


Ігровий стиль

Часто задають питання чи Кучер підходить Дніпру-1 та чи може щось дати цій команді в контексті розвитку. Давайте подивимося, як дніпряни еволюціонували за рік.

Відсоток володіння майже не змінився, трохи зріс з 56.3% до 58.1%. Не радикально.
Кількість передач за середнє володіння теж майже не змінилася, зросла з 6.37 до 6.44 передач. Взагалі ні про що.

А далі цікавіше:
⁃ за Кучера дистанція, яку команда долає за володіння, зросла на 2.8 метри
⁃ звідси і стрибок індексу вертикальності з 17.5 до 19.1

Вловили вже ідею? Витрачаючи ідентичну кількість часу та передач, Дніпро-1 став більш ефективним з м’ячем. І не можна говорити про примітивізацію:
⁃ середня довжина передачі навіть зменшилася на 10 см
⁃ частота лонгболів теж скоротилася з 16.1 на 14.9 передач на одну довгу

Тут ми повертаємося до питання про Кучера. Звісно він не може дати команді принципів якісного позиційного нападу, які міг дати Арахамія в Шахтарі. Проте прикол в тому, що наразі вони цьому Дніпру-1 і не потрібні!

Конкурентні переваги дніпрян над Динамо та Шахтарем, як раз і полягають у футболі на півшишечки, де усе обертається навколо хімії між Піхальонком та Довбиком.
Динамо і Шахтар зараз страждають в позиційних атаках, а Дніпро-1 намагається не втягуватися в суперзатяжні розіграші, коли існує така можливість. От коли Довбик піде, тоді і почнеться срака: потрібно буде вирішувати, що робити далі. Та що робити з Кучером.

Якщо будувати позиційну атаку, то це не до Кучера. Тому вангую, що усе йде до «кейсу Маркевича»: коли Красніков знаходить якісних легіонерів, а задача тренера просто вчасно ходити пити каву та не заважати талановитим гравцям вирішувати на полі.

Атака

Склад дещо змінився, але ж і не настільки радикально. Подивіться на кількість передач на один удар:
⁃ за Йовіка команда виконувала 33.8 пасів
⁃ за Кучера зовсім трішки більше - 34.2

Тож усе дійсно обертається навколо підвищення ефективності. Чи це Кучеру вдалося, або ж просто рандом, маємо зафіксувати:
⁃ кількість просувань м’яча до фінальної третини зросла з 54 до 63.3
⁃ кількість дотиків в штрафному теж дещо зросла з 26.5 до 28.4

Дніпро-1 Йовіка, якщо заходив до фінальної третини, то або завдавали удару, або ж втрачали м’яч. Дніпро-1 Кучера може собі інколи дозволити перезавантажити атаку, ну, або змінити початковий вектор.

Якщо говорити про кількість ударів, то враховуючи зростання відсотка володіння, усе майже пропорційно: було 15.1, стало 15.8.
При цьому підготованих ударів стало більше, а стихійних - менше. За майже рівної кількості ударів дещо змінилась кількість ланцюжків, що вказують не на випадковість ударів: зростання з 5.79 до 7.66.

Перевіряємо! Дійсно це так: на зміну 1.49 хА прийшло 2.04 очікуваних асисти. За Йовіка команда завдавала більше «шмурдяку» з добивань/відскоків.

Ну, і бонус: якість середнього моменту в Дніпра-1 зросла з 0.11 xG до 0.13!

Тож, як на мене, Дніпро-1 досконалий на цьому рівні, коли не залазить за 65% володіння протягом матчу. Коли почнуть залазити - почнуться проблеми, без якісних легіонерів, що будуть самотужки обігрувати 3-4 суперників (Марлос, Тайсон).

Захист

Тут цікаво теж. Дніпро-1 дещо попустився в напрямку пресингу:
⁃ впала інтенсивність на 1 пункт (PPDA)
⁃ впала кількість відбирань на чужій території з 16.6 до 14.1

Пресингувати треба вміти, інакше - це шляпа. За Йовіка, бо він типу модний тренер, дніпряни намагалися, але воно ні*** не працювало, як мало. Зараз, коли переглянули цей вектор, то одразу:
⁃ впала кількість допущених ударів з 9.06 до 6.57
⁃ впала і якість ударів суперника з 0.11 xGA до 0.08 xGA

Тож Дніпро-1 став частіше зустрічати атаки суперника підготованим до цього, стало важче проходити їх захист (+4.6%).
Майже в кожному матчі ставалося декілька яскравих позиційних помилок. Захист бетоном і не виглядав. Уявіть масштаб лиха аби ще запускалися частіше механізми високого пресингу!
Воротарське питання:
⁃ рік тому, допускаючи 0.7 очікуваних голи, команда пропускала 0.89 фактичних (+0.19)
⁃ зараз при 0.71 xGA залітає 0.64 фактичних (-0.07)

Є обґрунтовані сумніви стосовно здатності Кучера вивести Дніпро-1 ще на рівень вище: мова про гру з ~63% володіння та тривалими розіграшами. А з трансфером Довбика доведеться щось видумувати: зараз фактично усе залежить лише від його взаємодії з Піхальонком. Прибери обох - немає Дніпра-1. Підібрати за три копійки клонів обом буде складно.
Але завжди є інший шлях, коли Красніков та скаути знаходять якісних легіонерів. А вони це можуть. Тоді Кучер здатен довго бути «лялечкою», що п’є каву замість тренувань, отримує призи тренер-місяця, як свого часу Маркевич в тому старому Металісті Яріка.