12 лютого 2023 23:02

Фани "Лідса" скандували про мюнхенську авіакатастрофу 1958-го, уболівальники МЮ - про смерть двох шанувальників господарів у Стамбулі 2000-го

«Лідс» вдома програв у дербі проти «Манчестер Юнайтед» у межах 23-го туру АПЛ - 0:2.


На «Елланд Роуд» у першому таймі фани господарів скандували про авіакатастрофу в Мюнхені 1958 року. Вболівальники «МЮ» натомість співали про смерть двох прихильників «Лідса» у 2000 році в Стамбулі. Після матчу обидва клуби опублікували спільну заяву про засудження дій фанатів.


В АПЛ є робоча група з питання оспівування трагедій, яка разом із клубами, Футбольною асоціацією, Англійською футбольною лігою та Асоціацією футбольних уболівальників працює над розв’язанням цієї проблеми. Ліга теж публічно засудила поведінку фанів «Лідса» та «МЮ».

6 лютого виповнилося 65 років від дня авіакатастрофи в Мюнхені, коли 23 особи, у тому числі 8 гравців «МЮ» і 3 співробітники, загинули, повертаючись із матчу Кубка європейських чемпіонів проти белградської «Црвени Зірки».


Насильство напередодні півфінального матчу Кубка УЄФА «Лідса» проти «Галатасараю» призвело до загибелі вболівальників Крістофера Лофтуса та Кевіна Спейта у Стамбулі 5 квітня 2000 року.