21 січня 2023 17:00

Олег ФЕДОРЧУК: "Не було відчуття, що Циганков був лідером "Динамо" останнім часом"

Український тренер Олег Федорчук оцінив перспективи "Динамо" та "Шахтаря" після відходу лідерів команд - Віктора Циганкова та Михайла Мудрика.


- Хто може замінити Мудрика і Циганкова? Це дуже складне питання. Мудрик тільки почав себе проявляти, він ще не став таким гравцем, як Циганков, котрий давно награвався на своїй позиції. Ким їх замінити – це загадка для тренерів. Непросто одразу відповісти на це запитання.

Альтернативи Мудрику у Шахтаря на даний момент немає. Гравці є, проте гострота на 60% йшла саме від Михайла. Тому його відхід буде великою проблемою для Йовічевича.

А щодо Циганкова – не було відчуття, що він був лідером команди останнім часом. У деяких матчах він виблискував, але це були не ключові ігри. Дуже часто Циганков був у тіні партнерів по команді. Насамперед, це пов'язано з його високою травматичністю.

Обом командам доведеться змінювати структуру гри, оскільки у них немає внутрішніх резервів, щоб замінити футболістів, що пішли. Треба виходити на трансферний ринок, але це дуже складно, оскільки ціни на якісних футболістів зараз дуже високі.


Думаю, Шахтар постраждає більше. Команда більше покладалася на результативні дії Мудрика, аніж Динамо – на Циганкова, який не був ключовою фігурою в останні два сезони. Мудрик дуже багато забивав та віддавав результативні передачі, чого не скажеш останнім часом про Циганкова.


Перспективи Мудрика і Циганкова за кордоном? Буде дуже непросто. Хотілося б, щоб у них все вийшло. Циганков вибрав більш слабкий клуб. Це говорить про те, що він має шанси підніматися вгору. Циганков обрав шлях, яким ішли Маліновський та Яремчук. На Віктора буде менше тиску, тому йому легше себе проявити, ніж Мудрику.


Для Мудрика ідеальним клубом за стилем був Арсенал. Вони грають через фланги, зі швидким переходом із оборони в атаку. Челсі зараз перебуває в кризі, команда може залишитися без Ліги чемпіонів на наступний сезон. Тут можуть виникнути проблеми. У мене є невеликий скепсис щодо перспектив Мудрика.

Єдиний український футболіст, у якого все вийшло в Англії – це Зінченко. Решта не змогли проявити себе максимально. Але приклад Зінченка обнадіює. Нинішнє покоління легше адаптується до нової ситуації. Нині все трохи легше у ментальному та культурному плані.


Фото - ФК "Таврiя"