13 січня 2023 12:32

У Португалії за використання піротехніки на стадіонах можна отримати 5 років в'язниці

Використання піротехнічних пристроїв на спортивних подіях – зокрема, на футбольних матчах – визнано в Португалії злочином, за який можна отримати п'ятирічний тюремний термін. Португальський уряд затвердив у Раді міністрів новий закон щодо вибухових і небезпечних речовин (RJESP), який передбачає кримінальну відповідальність за зберігання та використання вибухових речовин, піротехнічних виробів або пристроїв на спортивних об'єктах та в інших заборонених місцях, повідомляє CMJornal.


Тепер використання піротехнічних пристроїв – таких, як фаєри "холодний вогонь" – у спортивному контексті є злочином, який може каратися штрафом, виправними роботами до 600 днів, а передбачене за цією статтею максимальне покарання – тюремне ув'язнення. До п'яти років позбавлення волі, згідно з пропозицією від МВС Португалії, можуть отримати особи, винні в "транспортуванні, зберіганні, використанні та розповсюдженні вибухових речовин, саморобних вибухових пристроїв або піротехнічних виробів, на спортивних майданчиках, у місцях скупчення уболівальників і там, де відбуваються святкування спортивних успіхів". Також злочином стане використання піротехніки у місцях, призначених для проведення спортивних тренувань і занять, та приміщеннях спортивних клубів і товариств.


Роботу над законопроектом про обмеження піротехнічних пристроїв у Португалії почали вести восени минулого року, після того, як на матчі португальського чемпіонату між "Спортингом" та "Каса Піа", вболівальники влаштували масштабне піротехнічне шоу. На щастя, тоді обійшлося без жертв.