5 січня 2023 13:11

"Луческу його дуже любив, навколо нього він будував команду": Фомін назвав найсильнішого легіонера "Шахтаря"

Колишній нападник Шахтаря Руслан Фомін поділився спогадами про період кар'єри у донецькому клубі під керівництвом румунського тренера «гірників» Мірчі Луческу.


Цьогорічний тренер з фізпідготовки харківського Металіста Руслан Фомін, зокрема, розповів про особливе ставлення Мірчі Луческу до бразильських легіонерів Шахтаря, а найбільшим його фаворитом був півзахисник Матузалем.


«Луческу Матузалема дуже любив, він його запросив з Брешії, за нього заплатили дуже великі гроші (14 мільйонів євро, – прим. FanDay.net). Навколо нього він будував команду. Дуже сильний легіонер, сильнішого я не зустрічав».

За словами Фоміна, румунський тренер міг заплющити очі на проблеми бразильських легіонерів «гірників» з дисципліною.

«Те, що любов до бразильців була – 100%. Матузалем міг порушити дисципліну, були моменти. Пам'ятаю, на зборах в Іспанії він не вийшов на гру з дисциплінарних причин, Луческу назвав склад, а його не було навіть на установці».


Проте вже наступного матчу Луческу без пояснення причин поставив Матузалема до основного складу, при цьому бразилець навіть був капітаном команди.


«А на наступний матч він вийшов із капітанською пов'язкою. Пройшло буквально 2-3 дні. Напевно, між ними відбулася розмова», – сказав Фомін в інтерв'ю програмі «Профутбол Digital».

Нагадаємо, що Матузалем виступав у Шахтарі з 2004 по 2007 рік, після чого в односторонньому порядку розірвав контракт і перейшов до Сарагоси. Після судового позову іспанців зобов'язали заплатити «гірникам» 13,5 мільйонів євро, але донецький клуб отримав лише 332 тисячі євро.


У складі донецької команди Матузалем провів 112 матчів, забив 33 м'ячі та зробив 14 асистів.
Фомін перебував на контракті у Шахтарі з 2005 року по 2012 рік та у 2018 році. За донецьку команду відіграв 30 поєдинків, у яких забив п'ять м'ячів та віддав сім результативних передач.


Фото: ТСН