25 грудня 2022 11:15

Олександр ГОЛОВКО: "Наскільки я розумію, то наразі клуби першої ліги не можуть проводити збори закордоном"

Головний тренер Діназа Олександр Головко підбив підсумки осінньої частини сезону, розповів про кадрову ситуацію, про формат змагань, а також відзначив прогрес молодих нападників


‐ Олександре, розуміли перед стартом сезону, що складно буде боротися за лідерство в групі? Як оціните перше півріччя для вашої команди?


‐ Діназ цього сезону дебютував у Першій лізі. Розуміли, що буде складно, але хотіли фінішувати в топ-4. Маємо те, що маємо. Були помилки, але були і хороші моменти. На мою думку, все ж було більше позитиву. Будемо працювати під час міжсезоння, щоб досягнути прогресу у грі.


‐ Можете розповісти про ваше призначення?


‐ Я спілкувався з директором клубу Сергієм Стареньким задовго до призначення, адже тривалий час з ним знайомі. Сергій запропонував мені очолити Діназ, а я погодився. До війни команда ще грала в Другій лізі, а після 24 лютого говорити щось про футбол було недоречно. Володимир Зеленський наголошував на тому, що футбол має розвиватися в країні, тому ми повернулися до цієї розмови з функціонером вишгородського клуба. Розуміли, що буде складно, але вважаю, що досягнули бажаного результату. Діназ поступово дорослішає і це головне.


‐ Як вам працюється з граючим директором Сергієм Стареньким?


‐ Це дуже вимогливий керівник і кваліфікований футболіст. Якби таких як Сергій було ще десять у команді, то ставили б більш амбітні завдання. Були матчі, де мали набирати очки, але програвали, тому у нього напевно до мене є питання. І це абсолютно нормальний робочий процес.


‐ Як оціните новий формат змагань?


‐ Кожен має займатися своєю справою. Головне, що ми мали розпочати чемпіонат під час війни. Керівники намагалися знайти найбільш оптимальний формат змагань, який би підійшов клубам в нинішніх умовах. Кожен хто не дорахується очок перед другою частиною сезону критикуватиме цей формат, але повторюся, що проводити чемпіонат зараз це вже успіх.


‐ Діназ щороку їздив до Туреччини. Наскільки зараз це актуально?


‐ Наскільки я розумію, то наразі клуби Першої ліги не можуть проводити збори закордоном. До того ж, варто зважати на бюджет громади, який озвучать до кінця року. В нас до старту весняної частини сезону залишилося більше трьох місяців, тому наразі зарано про щось говорити. Все залежить від дозволу на виїзд, а також від бюджету клубу.


‐ Наскільки кадрові питання для вас є болючими?


– Діназ у процесі свого становлення, тому кадрові питання є болючими для нас. У першій частині сезону ми забагато пропустили, тому варто працювати над грою у захисті. Сподіваюся, що вдасться підсилити цю ланку, але головне, щоб це було якісне підсилення. Працюємо над цим питанням.


‐ Що можете сказати про гру Чуквуемеки, який вже залишив команду? Можливо, плануєте ще запрошувати легіонерів?


‐ Ми всім надавали можливість проявити себе. Легіонер завжди має бути на голову сильнішим за наших футболістів. Мені здавалося, що Чуквуемека був готовий до того, щоб працювати і прогресувати. До його гри були питання, тому вирішили припинити співпрацю. Керівники шукатимуть підсилення на цю позицію. Якщо легіонер кваліфікований, то він додає якості у тренувальний процес, адже хлопці можуть поруч з ним прогресувати.


‐ Серед найкращих футболістів півріччя 21-річний Гірний та 22-річний Галата. Що можете сказати про цих гравців?


‐ З Денисом Галатою працював два роки тому у Кремені, тому досить непогано знаю цього хлопця. Задоволений, що він за цей час досягнув суттєвого прогресу. Головне, щоб він і навесні грав так яскраво. На мою думку, західна група більш сильна, тому у чемпіонському раунді Денису буде непросто. Проте, бажаю йому всього найкращого.


Гірний пройшов хорошу школу, яка допомагає йому зараз. Якщо ти деякий час побував закордоном, то це завжди йде на користь. До того ж, важливо відчувати довіру з боку тренера. У цього футболіста є сильний характер та мотивація, які допомагають йому прогресувати.


‐ Що можете побажати українцям напередодні свят?


– Насамперед хочу побажати миру та перемоги нашій країні. Хочу, щоб саме через футбол почалося відродження всієї України. Футбол – це емоції, які допомагають хоч на деякий час поринути в щось окрім війни. Бажаю всім здійснення їхніх мрій.