8 листопада 2022 15:06

УПЛ. "Металіст" - "Металіст 1925" 0:0. Ну то хто тут бос?

В українському футболі словом "дербі" часто називають протистояння "Динамо" та "Шахтаря", чи раніше називали – "Дніпра" і "Металіста". Але справжнє дербі – це коли представники одного міста. Ще краще – коли між ними є спортивна конкуренція та ворожнеча (в рамках розумного). Таке, наприклад, як між "Металістом" і "Металістом 1925". Єдина прикрість, що через нашестя орків представники Харкова перше у своїй історії очне протистояння вимушені були проводити майже за тисячу кілометрів від дому. Однак і це мине. Після перемоги у війні усі повернуться до своїх рідних куточків.


А поки що за перемогу харків'яни боролися в Ужгороді. "Металіст" не дуже любить грати першим номером, але сьогодні суперник з самого початку пропонував номінальним господарям діяти з позиції сили. Сам натомість концентрувався на контратаках. Треба сказати, що не без успіху. Простріл Ременюка був дуже перспективним, хоча і не непідсильним для Костика, який знову захищав ворота "Металіста", хоча в заявку вже повернувся Рибка. Одного разу той таки Ременюк навіть забив гол після подачі Жичикова, але в ході атаки був офсайд у Габелка, який блокував Каплієнка.


"Металіст" хотів диктувати темп, але не дуже міг. Прядун у першому таймі практично не отримував м'ячі. Зброєю "Металіста" були дальні удари, які летіли від ніг Демченка, Танковського і Картушова. Чи могло залетіти? Могло. Але не сьогодні. Сьогодні футболістам обох команд бракувало націленості на ворота.


Дербі наче не вистачало вогню – і його вирішив додати Михайло Шершень. Але не результативною дією, а підкатом ззаду проти Демченка. Монзуль без роздумів показала порушникові червону карточку, що, без сумніву, не могло не вплинути на розподіл сил на полі.


Дивина, але одразу ж після цього забити могла команда, яка залишилася в меншості. Після розіграшу кутового м'яч відскочив до Ярослава Мартинюка, який з кількох метрів намагався проштовхнути його повз Костика – воротар зреагував. І ось лише після цього "Металіст" перехопив ініціативу, але першим номером діяв дуже недбало.


Практично без моментів. Чи жарт, що найпримітнішою подією фінального відтинка матчу стала поява на полі Андресона Піко? Бразилець вже кілька разів потрапляв до заявки, але після повернення в УПЛ дебютував тільки сьогодні. Одразу ж міг забити ударом зі штрафного, але це було б занадто романтично для правди.


Команди так і не визначили, хто головний у цьому дербі. Прісне дербі (навіть друге вилучення в матчі не додало емоцій - Ралюченко за кілька секунд до фінального свистка сфолив на пряму червону), одним очком за підсумками якого, напевно, більше задоволений "Металіст 1925".


УПЛ. 12-й тур. 08.11.2022
Ужгород. Стадіон "Авангард"
Арбітр в полі - Катерина Монзуль


"Металіст" - "Металіст 1925" 0:0


"Металіст": Орест Костик, Олександр Мізюк, Сергій Панасенко (Андерсон Піко 80), Максим Прядун, Єгор Картушов, Євген Підлепенець, Єгор Демченко (Андрій Ралюченко 64), Віталій Федорів, Олександр Каплієнко (Данило Книш 64), В'ячеслав Танковський, Юрій Романюк


"Металіст 1925": Олег Мозіль, Ярослав Мартинюк, Ростислав Русин, Андрій Ременюк, Ігор Курило, Ілля Зубков (Костянтин Бичек 66), Михайло Шершень, Дмитро Кравченко (Дмитро Капінус 55), Артем Габелок, Максим Жичиков (Юрій Потімков 74), Микита Безуглий


Попередження: Олександр Каплієнко 22, В'ячеслав Танковський 50, Віталій Федорів 60 - Артем Габелок 78


Вилучення: Андрій Ралюченко 90+3 - Михайло Шершень 52