8 листопада 2022 13:49

Йозеф Блаттер: "ЧС-2022 планувався в США, але Катар обрав Платіні на прохання президента Франції"

Колишній президент ФІФА Йозеф Блаттер розповів, що чемпіонат світу 2022 року мав відбутися у США, проте глава УЄФА Мішель Платіні віддав свій голос за Катар на прохання президента Франції. Згодом стало відомо, що Катар купив у Франції винищувачі на кілька десятків мільярдів доларів.


"Катар – це дуже маленька країна. Футбол та чемпіонат світу надто масштабні для цієї держави. Вибір Катару був помилкою. Ми домовилися у виконкомі, що Росія проводитиме чемпіонат світу з футболу у 2018 році, а США – у 2022 році. Це було б жестом світу, якби два давні політичні супротивники по черзі організували мундіалі.


Однак за тиждень до вирішального конгресу ФІФА Платіні зателефонував мені і сказав, що наш план не буде реалізовано. Мішель був запрошений до палацу президента Саркозі, який напередодні провів обід із наслідним принцом Катару. Саркозі попросив Платіні: "Спробуйте зробити щось для Катару, коли обиратиметься господар чемпіонату світу".


Платіні поставив мені запитання, що зробив би я, якби мій президент попросив мене про щось. Але я відповів, що ніколи про це не замислювався, адже у Швейцарії немає президента. Загалом саме так і вийшло: завдяки голосам Платіні чемпіонат світу дістався Катару, а не США. Зрозуміло, йшлося і про гроші. За півроку Катар купив у Франції винищувачі на 14,6 мільярда доларів", — цитує Блаттера Voetbal International.


Нагадаємо, ЧС-2022 пройде у Катарі з 20 листопада по 18 грудня 2022 року.