20 жовтня 2022 20:38

Боту розповів, чому покинув "Шахтар", і які проблеми відчув у Греції

Колишній директор департаменту селекції «Шахтаря» Жозе Боту пояснив, чому наприкінці минулого року ухвалив рішення залишити український клуб і перебратися на роботу до грецького ПАОКа, де він обіймає посаду спортивного директора.


«У «Шахтарі» я почував себе чудово. Я ототожнював себе із клубом, а клуб – зі своїми ідеями. Якоїсь миті я зрозумів, що клуб вже досяг точки, коли все вже працювало автоматично, і мені потрібен був новий виклик. З іншого боку, вже ходили чутки, що в Україні щось може статися, і, на жаль, це сталося. Все склалося на користь зміни клубу».


«Греція культурно відрізняється від решти Європи, що стосується футболу. Ця країна багато в чому схожа на Португалію: з точки зору їжі, клімату, навіть людей та їх звичаїв. У плані адаптації в Греції я не мав проблем. В Україні було складніше. З точки зору футболу вона відрізняється від усього, що я знав. В них зовсім інше мислення. Вони мають якісь упередження, якісь упереджені ідеї, які, навіть показуючи приклади з більш розвинених країн, вони все одно не сприймають. Між клубами майже нездорове суперництво, через що ліга особливо не розвивається, і це видно за результатами у єврокубках. Я думаю, що це 17-та ліга в Європі, що для країни, яка любить футбол і має талантів, погано. Це була важка адаптація, тому що в мене є зовсім інші ідеї, і мені часто доводиться боротися за ці ідеї. Є певний опір змінам», - розповів Боту.