13 вересня 2022 18:24

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: "Сподіваюся, у другому турі єврокубків виграють усі наші команди"

В'ячеслав Грозний проаналізував перемогу «Шахтаря» над «Лейпцигом», пояснив, чого не вистачило «Динамо» та «Дніпру-1», а також поділився очікуваннями від другого туру єврокубків.


– В'ячеславе Вікторовичу, як оціните старт «Шахтаря» у Лізі чемпіонів, а саме впевнену перемогу «гірників» над «Лейпцигом» (4:1) на виїзді?
– Я хочу віддати належне всім трьом нашим командам за бажання, боротьбу, самовіддачу, характер та виявлені бійцівські якості у матчах із суперниками досить високого класу. Щодо «Шахтаря», то він, як ми всі побачили, в гостях розгромив «Лейпциг». «Гірники» у цьому поєдинку використали свої сьогоднішні козирі, до яких Доменіко Тедеско виявився не готовим. Як наслідок, після цього програшу Тедеско було відправлено у відставку та замінено на Марко Розе. З приводу зміни наставника скажу, що «Лейпциг» з Тедеско два матчі поспіль пропускав по чотири м'ячі (від «Айнтрахта» та «Шахтаря»). Звичайно, небагато власників таке терпітимуть, а тим більше, керівництво клубу із системи «Ред Булл».


– До цього матчу багато експертів нарікали на те, що з «Шахтаря» пішли багато футболістів, які визначали ігрову модель «гірників». Усі іноземці, крім Траоре, змінили клубну прописку. Ви що думаєте щодо цих трансферів та нинішнього «Шахтаря»?
– Я спробую донести до читачів таку думку. Усі три воротарі, у тому числі збірники Пятов та Трубін, на місці. Захисники Матвієнко, Кривцов, Конопля, опорник Степаненко, гравці групи атаки Мудрик та Сікан постійно запрошуються до табору національної збірної. І, до речі, у розташуванні донеччан є Бондаренко, Судаков, а також група гравців молодіжної збірної країни достатньо хорошого рівня.


Але треба було звернути увагу на те, який був обраний вектор напряму при комплектуванні команди. Це швидкість у всіх її проявах. В оборону додався швидкий Богдан Михайличенко, який на правах оренди перейшов із «Андерлехта». До суперреактивного 21-річного Михайла Мудрика в групу атаки прийшли з чемпіонату Угорщини футболісти збірної України Олександр Зубков та Іван Петряк. Також до цієї компанії додався Мар'ян Швед, який раніше виступав за бельгійський «Мехелен».

Хочу ще додати, що 21-річний Данило Сікан, якого вже залучають до ігор за збірну України, перейшов у «Шахтар» із «Ганзи». І також повністю відновився після травми 21-річний збірник Буркіна-Фасо Лассіна Траоре, куплений у «Аякса». З таким підбором дуже швидких футболістів та з хорошими диспетчерами в середині поля найзручніше використовувати модель вертикальної гри з використанням вільного простору, що чудово й продемонстрували «гірники».


– Як вважаєте, після такої впевненої вікторії у Німеччині, які шанси у «Шахтаря» вдало зіграти з «Селтіком» і загалом вирішити головні завдання у груповому етапі найпрестижнішого єврокубка?
– У поєдинку з «Лейпцигом» план, намічений Йовічевічем та його тренерським штабом, спрацював повністю. Дуже важливо, щоб ігрова схема відповідала підбору наявних виконавців. Ця перемога над німецькою командою психологічно допоможе «Шахтарю» повірити у реалізацію своїх можливостей і, насамперед, повірити у вихід до плей-оф із групи F. Попереду у «Шахтаря» прийом у гостинній, братській Польщі шотландського «Селтіка», який у першому турі поступився вдома за всіма статтями мадридському «Реалу» (0:3). «Шахтар» з «Реалом», обігравши в гостях своїх суперників, очолюють турнірну таблицю у своєму квартеті. І нам, українцям, дуже хочеться, щоб таблиця такою самою залишилася і після шести турів.


– «Динамо» в рамках Ліги Європи знову грало з добре знайомим «Фенербахче» та програло 1:2 у Стамбулі. Як оціните це протистояння?
– Динамівцям було надзвичайно складно вкотре грати у лігві «Фенербахче» через багато обставин: 1) саме кияни вибили з кваліфікації Ліги чемпіонів надамбіційних «канарок»; 2) динамівці шість матчів не програвали «Фенербахче» (до речі, кияни турецьким командам взагалі практично не програють); 3) «Фенербахче» після матчів з динамівцями у матчах чемпіонату Туреччини та єврокубкових поєдинках почав приходити до загального розуміння гри; 4) на початку вересня в результаті своєї масштабної селекції до турецького гранду ще додався збірник Бельгії, а саме форвард Міші Батшуайї, котрий за свою національну команду вже забив 25 м'ячів. Бельгієць був куплений у «Челсі» за 3,5 млн. євро; 5) а у самих динамівців через травми не могли взяти участь у матчі Бесєдін, Супряга, Ванат та ще низка футболістів.


– І все ж таки кияни були близькими до того, щоб вивезти з Туреччини хоча б нічию. Це говорить про те, що «Динамо» знає, як грати із цією турецькою командою?
– Так, насправді динамівці чудово знають, як діяти проти цього турецького клубу. Це активний пресинг, швидкі перебудови, колективний відбір та взаємопідстраховка. «Фенербахче» дуже не подобається, коли проти них застосовують таке. Граючи щільно та контактно, вони не можуть продемонструвати, скажімо так, свої найкращі якості. Їх би влаштувала більше гра на вільних м'ячах. Тому що рівень індивідуальної техніки досить високий. У зв'язку з цим вони почали нервувати, а також грати не лише жорстко, а й досить грубо, серйозно травмувавши низку футболістів «Динамо». На жаль, надовго вибув Шапаренко. А також є проблеми у Бущана та інших хлопців. Крім того, уболівальники «Фенербахче» поводилися непристойно. Дивно, що це їм поки що сходить з рук.


– Ви вважаєте, київська команда заслуговувала на нічию у цьому поєдинку?
– Пропустивши на 35-й хвилині гол від бразильця Густаво Енріке, динамівці після перерви почали діяти швидше за суперника. І в результаті на 63-й хвилині кияни зрівняли рахунок після шикарних індивідуальних дій Віталія Буяльського на лівому фланзі з наступною гострою передачею на Віктора Циганкова. Але потім травмувався Шапаренко, а Жезуш зробив п'ять замін. На мою думку, матч мав завершитися внічию. Але «Динамо» пропустило м'яч після стандарту. Перемогу «Фенербахче» голом на 92-й хвилині приніс Батшуайї, який вийшов на заміну. При цьому динамівці поводилися гідно і заслуговували на позитивний результат, як і дніпряни. На мою думку, «Дніпро-1» у матчі Ліги конференцій з АЗ пристойно виглядав і також мав реальну можливість набрати турнірні очки.


– На вашу думку, де були допущені помилки динамівцями та дніпрянами у цих програшних матчах?
– Я хочу звернути увагу на дії команд під час оборони власних воріт. Звичайно, в ідеалі хочеться, щоб футболісти вміли у своєму штрафному майданчику діяти комбіновано, а саме: а) контролювати небезпечну зону; б) контролювати суперника; в) за необхідності страхувати свого партнера. Це теоретично! Насправді, все набагато складніше. У футболістів має бути найвищий інтелект, щоб поєднувати три ці компоненти. Насправді, більшість команд у Європі та світі сповідують у своєму штрафному чисту зону. А я категорично проти цього. Я маю інше бачення. Ось, наприклад, АЗ свій єдиний та переможний гол забив у ворота дніпрян після звичайної передачі справа від японця Сугавари, коли наші захисники розташовувалися у лінію. І ніхто не контролював Де Віта, який рушив у бік м'яча та послав його у ворота дніпровської команди. Краще було б автора голу контролювати! Хтось має персонально грати з футболістами. А хлопці дисципліновано грали у лінію. Вони контролювали зони, але не контролювали гравців. Вони виконували лише пункт А, крім якого ще є пункти Б та В. Я про це вже сказав. До речі, і динамівцям Батшуайї забивав безперешкодно гол. А поруч із ним був лише його партнер по команді еквадорець Валенсія. Це було при введенні м'яча з-за бокової, коли всі змістилися до ближньої штанги та центру воріт, забувши про двох суперників. Це не дрібниці! Це серйозні речі, що впливають на результат. Також зверну увагу на те, що за рахунку 1:1 було дуже гарне виконання Шепелєвим штрафного та випередження Буяльським суперника з ударом головою. Тоді м'яч відбив воротар турецької команди. І, до речі, коли Циганков забивав «Фенербахче», його персонально теж ніхто не тримав. Проблеми в сучасному футболі вже чимало років виникають від неправильних дій гравців, що обороняються, у своєму штрафному майданчику і на стандартах біля своїх воріт. Впевнений, що тренери багато часу приділяють цим аспектам гри. Але зазвичай це проявляється у матчах із сильними суперниками, для яких немає дрібниць.


– Які ваші очікування від наступних матчів українських команд у єврокубках?
– У зв'язку із термінами проведення чемпіонату світу-2022 графік єврокубків ущільнюється. І ось уже цього тижня «Шахтар» зіграє з «Селтіком», а динамівці та дніпряни з командами з Кіпру, а саме з АЕКом та «Аполлоном». Давайте їм усім побажаємо удачі, хороших результатів та якісної гри. Усім нам буде приємно, коли виграють усі три наші команди. Сподіваюсь, що так і буде.