18 серпня 2022 20:31

Андрій ВОРОБЕЙ: "Рівень майстерності гравців "Динамо" не дозволив їм протистояти "Бенфіці" на рівних"

У середу, 17 серпня, у першому матчі раунду плей-офф кваліфікації Ліги чемпіонів київське Динамо поступилося Бенфіці (0:2). На думку екс-форварда Шахтаря та збірної України Андрія Воробtя, біло-синім у номінально домашньому поєдинку забракло класу та зібраності.


– До гри всі сходилися на думці, що лідер цього протистояння – Бенфіка. Вони і склад мають сильний, і новачків підписують вартість яких перевищує 10 мільйонів євро. Що ти побачив на полі стадіону у Лодзі?

– Це все вірно, але в будь-якому матчі кожна команда має шанс на успіх. Як казав Віктор Прокопенко, не шукайте логіки у футболі. По вчорашній грі, вірніше, по стартових 10 хвилин стало ясно – Бенфіка дуже серйозно налаштувалася на цей поєдинок. Звичайно, футболісти Бенфіки більш майстерніші, ніж футболісти Динамо. Як підсумок вони відкрили рахунок завдяки своїй гарній атаці, а потім ми всі побачили помилку Циганкова. І навіть потім, до перерви, гості могли забити ще кілька м’ячів. У другому таймі португальський клуб грав за результатом. Для Бенфіки результат першої гри дуже добрий.

– А Луческу міг дати завдання зіграти суворо від оборони з першої хвилини зустрічі?

– Так, автобус можна було поставити біля своїх воріт. Але зіграли динамівці так, як вони були підготовлені. І якщо перший гол – заслуга гравців гостей, то другий пропущений м’яч повністю поламав усі плани нашої команди.

– Але виходячи на поле у грі Ліги чемпіонів із Бенфікою потрібно завжди мати план Б. Адже ясно, що ми могли пропустити.

– Звісно, однак, рівень майстерності наших футболістів не дозволив їм протистояти на рівних супернику.

– Перейдемо до пропущених м’ячів “Динамо”. Хто винен у першому?

– Тут треба віддати належне супернику. Вони наситили центр штрафного майданчика і дозволили Жилберту завдати удару з хорошої позиції. Дубинчак уже був у штрафному майданчику, а Шепелєв на метр не встиг до правого захисника гостей. Володимир зближувався із суперником, але мало не встиг. До того ж Жилберту потрапив між ніг Шепелєву, і м’яч трохи змінив траєкторію та влетів у самий кут воріт.

– А як би оцінив недбалий пас Циганкова, що призвів до перехоплення Нереса та голу Рамуша?

– Ми не роботи. Усі можуть помилятися. Безперечно, це дитяча помилка Віктора Циганкова. Вітя – старожил київського Динамо і від нього багато чого чекають. Все-таки Циганков лідер і має набір якостей кваліфікованого гравця. Але можна поставити питання, а де ж у цей момент були центральні півзахисники Динамо. Попов виявився один у власному штрафному майданчику проти трьох опонентів.

– На 64-й хвилині зустрічі Мірча Луческу замінив Циганкова. Цією заміною головний тренер Динамо не доб’є Циганкова?

– Віктор у першому таймі двічі небезпечно пробивав по воротах Влаходімоса. Напевно, досвідчений наставник побачив, що Циганков не схожий на себе. Десь він розклеївся. Ми знаємо, що якщо гра у Віктора не йде, то зібратись йому вже важко. Напевно, моральний дух його впав.

– Перейдемо до неприємної теми. Всім видно, що немає у Динамо яскравого нападаючого. Бесєдін не завдав жодного удару по воротах супротивника. Його один удар у дебюті зустрічі був із офсайду. Як приклад, Кававаєв, який вийшов на заміну, двічі пробивав у площину воріт Бенфіки. Що робити Луческу?

– Так, є така проблема. Нема забивного форварда у киян. У Бесєдіна інша роль на футбольному полі – він бодається, бігає. Впевнений – цього мало. Форвард має забивати голи. І Бесєдін має забивати не в УПЛ, а в єврокубках. Мені здається, що вже у наступних матчах Мірча Луческу спробує у старті поставити Ваната. Так, це іншого плану виконавець, але треба пробувати. Ванат дуже багато забивав по юнаках. Все одно головний тренер динамівців його підтягує до основи.

– Вівчаренко і Караваєв, які вийшли на заміну, знову посилили гру Динамо, причому відбувається це не вперше в нинішній Лізі чемпіонів. Чому не ставити їх у стартовий склад?

– Вівчаренко всіх приємно вражає. Він знаходиться у гарній ігровій формі, не боїться підключатися до атак. Не одразу поступово, але Вівчаренко стає серйозною фігурою. Можна припустити, що має хороше футбольне майбутнє. А щодо Караваєва, то можна припустити, що наставник Динамо розумів, що на лаві запасних мало досвідчених хлопців. І йому знадобиться посилити склад під час поєдинку.

– При цьому, другий тайм для динамівців склався краще, ніж перший тайм. За рахунок чого?

– Мені здається, Бенфіка перестала грати у футбол, отримавши комфортну перевагу в рахунку. Десь гості зупинилися. А кияни не змогли додавити суперника.

– Сподобалася молодь, яка в Динамо вийшла на заміну?

– Так. Вони не злякалися досвідченого супротивника. Ці молоді футболісти – майбутнє київського Динамо.

– Луческу, на прес-конференції сказав, що Роман Яремчук, який сидить на заміні, грай він зараз у Динамо, був би найкращим гравцем української команди. Навіщо такий меседж?

– Він хоче вкотре сказати, що немає зараз у киян справжнього нападника. Роман – гарний нападник, але поки що у Бенфіці він грає по 15-20 хвилин.

– Сподобалися дії Давида Нереса, який так і не зіграв у Шахтарі через повномасштабну війну, яку розв’язала росія в Україні?

– Безперечно, Нерес – гравець гарного рівня. Жаль, що він так і не зіграв у Шахтарі, але так сталося. Мені він сподобався і в першій грі Бенфіки з Мідтьюлланом, коли зробив дві гольові передачі. Давид дуже швидкий футболіст.

– Попереду у Динамо гра у Лісабоні. На що можна розраховувати?

– Потрібно грати та діяти на максимумі. Там буде інша гра. Бенфіка вдома та на виїзді це дві різні команди. У Лісабоні Бенфіка діятиме ще сильніше, причому за підтримки своїх фанатів.

– За загальної невдачі у протистоянні з португальським грандом, динамівці зіграють у груповому турнірі Ліги Європи. Може це і на краще?

– Звичайно, всі ми хочемо, щоби дві українські команди зіграли в груповому турнірі Ліги чемпіонів. Але треба реально дивитися на ситуацію. Ліга Європи – теж гідний турнір, де гратимуть нинішнього сезону Манчестер Юнайтед, Арсенал, Рома, Лаціо та інші клуби. Пройшовши Фенербахче та Штурм, Динамо, на мій погляд, виконало завдання-мінімум. Подивимося що буде далі.