7 липня 2022 14:42

Капітан жіночої збірної Замбії не пройшов тест на визначення статі. Її виключили зі складу на Кубок Африки, хоч вона грала на Олімпіаді.

Капітан жіночої збірної Замбії не пройшла тест на визначення статі та була виключена зі складу.

Нападника Барбра Банда «з медичних причин» була виключена з-поміж учасників жіночого Кубка Африки, який розпочався минулої суботи.


Причина відсутності Банди на турнірі – результати аналізу крові. Тест провела Конфедерація африканського футболу (CAF) і він виявив дуже високий рівень тестостерону в крові спортсменки.


«Всі гравці повинні проходити тест із визначення статі – це вимога CAF. На жаль, Барбра не відповідала критеріям, встановленим CAF. Шкода, що на турнірі не буде одного з найкращих наших гравців», – сказав президент Футбольної асоціації Замбії Ендрю Каманга.


При цьому Банда виступала у складі жіночої збірної Замбії на Олімпіаді Токіо. Там вона стала першою футболісткою, яка оформила хет-трики у двох іграх поспіль. Відповідаючи на запитання про те, як Барбра могла поїхати на Олімпіаду, якщо до Кубка Африки її не допустили, директор CAF із комунікацій Люкс Септембер сказав: «Такого рішення з боку медичного комітету CAF тоді не було».


За даними ВВС Sport Africa, ще три футболістки збірної Замбії не пройшли тест CAF на визначення статі. Однак вони воліли не приїжджати на турнір, і через це їхню ситуацію не було розголошено. У складі Замбії на турнірі – 22 гравці, хоча до заявки можна включити 26 футболісток.


Також повідомляється, що Банда потрапила до складу Замбії після того, як приймала ліки, які дають змогу знизити рівень тестостерону. Проте вона все одно не спромоглася пройти тест.

«Я не можу розповісти вам про справжні причини відсутності Барбри Банди на турнірі. Буде краще, якщо ви поставите це питання CAF», – сказав тренер збірної Замбії Брюс Мвапе.