9 червня 2022 18:16

Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ: "Насамперед, потрібно віддати належне Петракову, який вгадав із заміною"

У стартовому поєдинку Ліги націй збірна України на виїзді виграла у команди Ірландії – 1:0. Колишній капітан збірної України Юрій ШЕЛЕПНИЦЬКИЙ у розмові з кореспондентом zbirna.com поділився своїми враженнями про вчорашнє протистояння у Дубліні.


— Кардинальні зміни у стартовому складі українців були передбачуваними, — сказав Шелепницький. — Адже тим нашим футболістам, які були на початку червня задіяні в поєдинках плей-офф відбору ЧС-2022, довелося грати в дуже жорсткому графіку і потребували відпочинку. Тому головний тренер Олександр Петраков і кинув у бій у Дубліні виконавців, які мали менше ігрової практики, і які мали шанс заявити про себе.


— І якої ви думки про дії, скажімо так, експериментального складу?

— Загалом, стилістика гри була звичною, але, на жаль, якість виконання кульгала, хоча відчувалося бажання Петракова поекспериментувати, перевірити можливості підопічних, наприклад, Тарас Качараба та Віталій Міколенко діяли не на своїх звичних позиціях. До речі, прикро, що після підказки системи VAR було скасовано взяття воріт ірландців після пострілу Качараби. Гол міг вийти на диво.


— Але на початку другого тайму удача таки посміхнулася українцям…

— Насамперед треба віддати належне Петракову, який вгадав із заміною. Я дотримуюсь думки, що у моменті, коли гості вийшли вперед, Віктор Циганков робив передачу, а не пробивав по воротах. Британців підвів їхній голкіпер, який мав діяти рішучіше і зіграти на перехопленні. Однак він надіявся на своїх захисників і помилився.


— Склалося враження, що відкривши рахунок, гості більше зосередили увагу на обороні…

— Я не став би стверджувати так категорично. Просто у наших футболістів виникли проблеми із завершенням атакуючих дій, насамперед через відсутність точного останнього пасу. Втім, є в цьому вина і гравці лінії атаки, які не продемонстрували вміння відкриватися, вриватися у вільні зони.


— На вашу думку, в лавах українців, кого найбільше не вистачало?

-Думаю, що Іллі Забарного. І не тільки тому, що за відсутності динамівця виникали проломи в обороні, не вистачало і його першої передачі, що позначалося як перехід із захисту в атаку.


— І все ж таки, українці вчора награли на перемогу?

— За великим рахунком ірландці нічим не здивували. Лише наприкінці матчу, коли гості надто глибоко притискалися до своїх володінь, господарям вдалося кілька масованих атак, одного разу союзником Андрія Луніна навіть стала поперечина. Може, справедливішим був би нічийний підсумок, але ж, погодьтеся, минулої неділі й українці не повинні були програвати Уельсу в раунді плей-офф чемпіонату світу. Це футбол та здобута вікторія у Дубліні надзвичайно важлива для становлення нашої молоді. Тим більше, що перед збірною має на меті повернутися до елітного дивізіону Ліги націй, прописку в якому ми втратили не справедливо.


— Олександр Петраков найближчим часом розраховуватиме на ветеранів — Андрія Ярмоленка, Тараса Степаненка, яких учора в Дубліні не було?

— А чому б і ні, адже вони ще перебувають не в критичному віці і переконаний, що принаймні у відбірному циклі чемпіонату Європи 2024 року цілком можуть допомогти головній команді країни.


Василь MИХАЙЛОВ


Фото: ТК "Футбол"