25 травня 2022 13:48

Екс-комісар поліції Іспанії заявив, що на "Барсу" та Роселя тиснули через підтримку незалежності Каталонії. Колишній президент клубу провів ув'язнення майже 2 роки

Колишній комісар іспанської поліції визнав, що на«Барселону» тиснули через підтримку незалежності Каталонії.

У травні 2017 року колишнього президента «Барселони» Сандро Роселя заарештували за звинуваченням у відмиванні грошей. У лютому 2019-го він вийшов на волю, провівши ув'язнення 643 дні. У квітні того ж року з нього зняли всі звинувачення.


У жовтні 2017 року прихильники руху за незалежність Каталонії провели референдум щодо незалежності регіону, на якому за незалежність проголосувало 90,18% учасників голосування. Проте влада Іспанії не визнала результати референдуму, вважаючи його незаконним.


Росель та деякі інші представники «Барселони» активно підтримували рухи за незалежність Каталонії.

«Коли пан Росель був президентом «Барси», він мав проблеми. Усі розуміли, що «Барса» була елементом, пов'язаним із незалежністю [Каталонії], який потрібно було дестабілізувати», – заявив Хосе Мануель Вільярехо.


Також Вільярехо розповів, що суддя у справі Роселя погодилася взяти участь в операції проти «Барси» та її колишнього президента з корисливих міркувань.

«Була розмова із суддею на прізвище Ламела. Вона погодилася та попросила про низку речей, у тому числі про допомогу у переведенні до Верховного суду.


Я припускаю, що Ламела тримав Роселя у в'язниці, тому що вона мала величезні зв'язки в Національному агентстві розвідки в той час, і вони пообіцяли допомогти їй потрапити до Верховного суду.


Проблема в тому, що коли суддя помиляється, йому нічого не буде за це», – сказав Вільярехо.


Вільярехо – колишній комісар поліції Іспанії. Він був заарештований у 2017 році, його звинувачують у зв'язках із корумпованими іспанськими політиками та бізнесменами.


У ході справи Вільярехо заявив, що брав участь в операції «Каталонія» – таємної поліцейської операції, яка, ймовірно, проводилася урядом Іспанії та спрямована на стримування руху за незалежність Каталонії.