5 травня 2022 23:53

У США вважають, що посередництво Абрамовича між Кремлем і Києвом поки що краще працює для нього самого, ніж для народу України

Фото - ua.depositphotos.com


Юристка Агія Загребельська у своєму Facebook присвятила посаду російському олігарху Роману Абрамовичу.


"Абрамович, який сколотив статаки на російській нафті і володіє англійським футбольним клубом "Челсі", вже третій місяць виступає посередником між Кремлем і Києвом.


На думку американських чиновників та експертів, ця домовленість поки що краще працює для Абрамовича, ніж для народу України.


Участь Абрамовича захистила його від шквалу санкцій, які Сполучені Штати обрушили на інші російські еліти, кажуть американські чиновники.


"Для Абрамовича це своєрідна корисна вигадка, щоб зберегти життя", - сказав Гевін Вайлд, який до 2019 року обіймав посаду директора з Росії в апараті Ради національної безпеки.


"Такою мірою, в якій його зусилля щодо ведення переговорів дозволили уникнути санкцій США, я б сказав, що вони безумовно були більш вигідні для нього - і, можливо, навіть для Москви - ніж для України".


Абрамович заручився підтримкою з неочікуваних джерел, включаючи президента України Володимира Зеленського, який, за словами американських чиновників та інших осіб, знайомих із цим питанням, натиснув на президента Байдена та прем'єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, щоб вони утрималися від запровадження санкцій проти Абрамовича, доки той служив каналом зв'язку із Путіним.


Байден погодився надати Абрамовичу відстрочку після прохання Зеленського.


У березні Байден використав телефонну розмову із Зеленським, щоб розповісти про заходи, які адміністрація планує оголосити для підтримки України, включаючи санкції, спрямовані на список росіян.


Тільки коли Зеленський почув ім'я Абрамовича, він попросив адміністрацію почекати, сподіваючись, що олігарх може виявитися корисним у переговорах із Кремлем, сказали чиновники.


Один із соратників Абрамовича сказав, що Зеленський також просив Джонсона утриматися від введення санкцій проти олігарха, але вищий авторитет Абрамовича у Великій Британії та політичний тиск на Джонсона зробили такий крок неможливим.


Лобістські зусилля Абрамовича досягли і палат британського парламенту.


У перші дні війни законодавці-лейбористи, включаючи Кріса Брайанта, виступили в Палаті громад з уїдливими промовами, закликаючи накласти на Абрамовича санкції та позбавити його команди "Челсі".


Брайант сказав в інтерв'ю, що потім він отримав повідомлення та дзвінки від колег із Консервативної партії, які закликали його відступити та посилалися на роль Абрамовича у мирних переговорах.


Брайант відмовився назвати імена цих членів партії, але поділився змістом їхніх повідомлень.


Один із членів комісії повідомив, що з ним зв'язався представник уряду Зеленського, який попросив допомогти змусити Брайанта "перестати публічно говорити про Абрамовича".


Ми знаходимося в самому розпалі делікатних переговорів із ним. ... Розмови Кріса завдають цьому шкоди".


За словами Брайанта, було ясно, що Абрамович та його союзники "намагалися зробити все можливе", щоб він не потрапив під санкції. "Я думаю, що їх розігрували".


За словами чиновників, які брали участь у переговорах, Абрамович не обов’язково був першим вибором України як каналу до Кремля.


За словами чиновників, до двох інших олігархів, включаючи Михайла Фрідмана, банківського та нафтового мільярдера, який народився в Україні, також звернулися, але вони відмовилися".