7 лютого 2022 22:48

Олександр СОПКО: "У Супряги-футболіста більше часу, ніж у Луческу-тренера, щоб довести реалізацію своїх амбіцій"

Орендований "Сампдорією" форвард "Динамо" Владислав Супряга дебютував за свій новий клуб. Українець почав матч проти "Сассуоло" на лавці запасних, але вже на 36-й хвилині вийшов замість отримав травму Маноло Габбьядіні. Але вже на 59-й хвилині наставник "Сампдорії" Марко Джампаоло зробив зворотну заміну Супряги. Сам матч завершився розгромною перемогою "Сампдорії" з рахунком 4:0.


Своєю думкою про дебют динамівця в новому чемпіонаті в бесіді з кореспондентом Footboom поділився відомий футбольний експерт Олександр Сопко.


- Звичайно, всім відразу хочеться, щоб гравець вийшов в основному складі, відіграв 80 хвилин, зробив дві передачі, забив гол, потрапив у штангу, заробив пенальті. Проте, бувають невдалі, а часом і провальні старти. Але буває, що поганий початок має надалі хороший кінець. Супряга-професіонал, хоч якийсь досвід у нього у футболі є, незважаючи на те, що досить молодий. Нашим хлопцям, які приїжджають в такі чемпіонати, треба зрозуміти, що вони не вдома, що до них будуть, найімовірніше, більш жорсткі вимоги, ніж вони звикли. І кожну гру треба доводити свій професіоналізм. Тут все-таки трохи інший режим, інші умови, треба бути більш зібраним, більш уважним, більш дисциплінованим. Зайвий раз піти на контакт. Тренери і гравці люблять, коли партнер не замикається в собі, а з посмішкою, з інтересом запитує поради. Такі гравці швидше вписуються в команду. Тому не бачу сенсу посипати голову попелом, людина знала, куди йшов. Працювати на матчах, на тренуваннях, налагоджувати контакт з тренером і партнерами по команді – саме так треба діяти Супрягі.


- Першим млинець, як то кажуть, грудкою. Можна зробити знижку на те, що молодий хлопець потрапив в топ-чемпіонат, не маючи за плечима серйозної передсезонної підготовки?


- Думаю, що так. І тренер напевно це розуміє. Тим більше, що чемпіонат набрав хід, відповідно, без підготовки, взаємодії, розуміння моделі гри складно відразу феєрити.


- Немає відчуття що Луческу просто "сплавив" гравця за непотрібністю? І які Супрягу чекають перспективи, враховуючи інформацію про те, що "Сампдорія" хоче підписати Себастьяна Джовінко, якому 35 років, і на досвід якого, судячи з усього, буде робитися ставка?


- 35 років - це вже не той вік, на якому будується стратегія на довгу дистанцію. У Супряги ж все ще попереду, він більше на перспективу. Все розумію, що в ньому щось є, що у нього всі дані, але як це все витягнути-інше питання. Складно сказати, що у нього всередині твориться. Але якщо він розкриється і заграє, це може бути хорошим активом для клубу, причому активом на майбутнє, в плані подальшого перепродажу і так далі. Але щоб це все вийшло, треба викинути з голови все зайве – терзання, образи, зайві хвилювання. Його дуже турбує, перш за все, відсутність забитих голів, що є найважливішим почуттям для бомбардира. Варто йому один-два забити-і воно може прийти.


Те, що Луческу від нього, умовно кажучи, позбувся, то якщо він реально заграє, і в ньому побачать того Супрягу, який був два роки тому, то можуть повернути. У будь-якому випадку, у Супряги як футболіста, на відміну від Луческу як тренера, більше часу, щоб довести реалізацію своїх амбіцій. Знову ж таки, мова йде про трудову діяльність, Луческу дай Бог довгих років життя. Як і всім іншим. А по Супрязі, так все в його руках.


- Джампаоло, коментуючи заміну Супряги, сказав, що вона у виховних цілях. Згодні з цим?


- Думаю, що ні. Тренери, особливо в італійському чемпіонаті, вміють розмовляти з журналістами, можуть красиво приховувати свої рішення. Вони завжди кидаються красивими фразами. У плані педагогічного виховання це не влазить ні в які канони педагогіки. Новій людині навпаки, треба дати час заспокоїтися, отримати впевненість, підтримку. Можна було випустити Супрягу хвилин на 20 в кінці матчу, дати дограти до кінця. А так є відчуття, що це все не фейр-плей зі сторін тренера "Сампдорії" по відношенню до будь-якого футболіста. Те, то цей тренер не педагог - це однозначно, - резюмував Олександр Олександрович.


Нагадаємо, угода про оренду Супряги з правом викупу між "Динамо" і "Сампдорією" розрахована на 1,5 року.


Фото - сайт ТК "Футбол 1/2/3"