1 лютого 2022 09:43

Олександр НАЗАРЕНКО: "Одного разу Русол приніс мені бутси Ротаня..."

Півзахисник "Дніпра-1" Олександр Назаренко дав інтерв'ю порталу zbirna.com.


- Олександре, як зазвичай проходить твій день народження на зборах?


- У робочому, зрозуміло, режимі. Цього разу, наприклад, буде два тренування.


- Звик святкувати далеко від рідних і близьких?


- Взагалі-то, так. Вже четвертий рік не виходить бути в цей день вдома. Але я не скаржуся - таке футбольне життя. Та й Дніпро - 1 - це для мене як друга сім'я.


- Найбільш пам'ятний подарунок з дитинства назвеш?


- Так, я його добре пам'ятаю. На 10 років батьки зробили мені сюрприз — подарували приставку, про яку я мріяв. В принципі, вони мене щороку приємно дивували, а тепер цим займається моя дружина Христина. Кожен раз придумує щось новеньке.


- Незважаючи на 22 роки, ти вже є одним із старожилів Дніпра-1. Хто довше за тебе знаходиться в команді?


- Точно не скажу, але шлях з, по суті, другої ліги ми проходили разом з Валерієм Юрчуком, Сергієм Логіновим та Ігорем Когутом. Начебто молодий ще, але, якщо судити за футбольними мірками, то потрібно вже рухатися кудись далі.


- Ти маєш на увазі зміну команди або досягнення з нею якогось результату?


- Поки всі мої думки тільки з Дніпром-1. У цьому сезоні якраз і хочеться зробити новий крок - посісти третє місце, потрапити в єврокубки. Я вірю, що у нас все вийде.


- Як протікають нинішні збори?


- Все відмінно, ми багато працюємо. У всіх хлопців гарний настрій. У нас чудова атмосфера в колективі - і на тренуваннях, і в побуті. Багато тактики, але нам це подобається, оскільки всі вправи носять ігровий характер. Є і новинки, але я не стану відкривати всі карти.


- До вимог Ігора Йовичевича вже остаточно звик?


- Так, все добре. Головний тренер вміє дохідливо пояснити, а його ідеями по-справжньому перейнялася вся наша команда. На даний момент ми як один кулак.


- У таборі молодіжної збірної України такий же клімат?


— Звичайно. Там у нас теж згуртований колектив, в якому всі один одного підтримують.


- Пам'ятаєш свій перший виклик у молодіжку?


- Дебют був у спарингу, який ми проводили в Греції. Але перший виклик трапився трохи раніше. Правда, спочатку я потрапив в ... національну команду. Там були спільні тренування, і мені пощастило попрацювати кілька днів поруч з нашими кращими легіонерами. Ось тільки не обійшлося без пошкодження, яке завадило мені потім зіграти за молодіжку на турнірі Валерія Лобановського.


- Як ти оцінюєш ваші виступи в поточному відбірковому циклі?


- Поки все йде нормально. Були невдалі ігри, але хороших все одно більше. Не хочу кидатися гучними фразами, але всі ми хочемо довести справу до логічного завершення — потрапити на Чемпіонат Європи.


- У спарингах у вас не все виходило, але перший офіційний матч ви виграли. Поєдинок у Сербії-переломний момент?


- Думаю, так. Перед стартовим свистком, коли ми з хлопцями зібралися в колі, я відразу зрозумів, що все буде добре. Такий був настрій! Та й гра виходила такою, як планували тренери.


- У цій зустрічі м'яч після твоїх подач з кутового двічі потрапляв у штангу. Тренуєш сухий лист?


- Перед тим матчем пару раз спробував-пішло. Але в наступних поєдинках не виходило. Втім, тут багато що залежить від завдань, які ставлять тренери. Як правило, на кожен матч у нас різні стандарти.


- Своєю особистою результативністю в молодіжній збірній ти, мабуть, не зовсім задоволений…


- Це ви м'яко сказали - я нею зовсім незадоволений! За рік забив один м'яч, тому сподіваюся, що в 2022-му буде набагато краще. З'являться і голи, і гольові передачі. Але якщо команда вирішить всі свої завдання і без них, то я буду не проти.


- Ти застав у Дніпрі Руслана Ротаня?


- У команді - ні. Але м'ячі йому подавав. І на Дніпро-Арені, і на базі під час тренувань.


- Який матч з його участю запам'ятався найбільше?


- З Наполі. Але ми тоді не подавали м'ячі, а виводили команди на поле. Пам'ятаю, мало не билися за те, хто буде йти поруч з Ротанем. Мені трохи не пощастило, хоча дістався теж відмінний варіант - Роман Зозуля. Але Руслан Петрович - це ж була легенда всього міста…


Дніпро, до речі, блискуче провів той матч. Ми з хлопцями ще не встигли піднятися з поля в свій сектор, а Артем Федецький вже відкрив рахунок. Потім це все закінчилося впевненою перемогою - 3:1. До речі, для Зозулі я виявився не зовсім фартовим, адже він отримав травму, і його замінили в кінці першого тайму.


- Ви часто перетиналися на базі з зірками Дніпра?


- Так, ми завжди були поруч з першою командою. Пам'ятаю, коли я ще займався в Академії, Андрій Русол приніс мені бутси... Руслана Ротаня. У них я провів чимало тренувань та ігор. Нам старші хлопці часто допомагали.


- У молодіжній збірній Ротань ставиться до гравців з Дніпра якось особливо?


- Такого немає, в команді всі рівні. Хіба що з нами, дніпрянами, Петрович може частіше жартувати. Особливо зі мною (посміхається). Просто він добре знає той шлях, який я зараз проходжу в клубі.


- У національну команду ти приїжджав двічі, але так і не дебютував у ній. Коли чекати третього разу?


- Я працюю і мрію там зіграти. Перший раз, про який ми вже згадали, - це був не зовсім повноцінний виклик. Другий раз я, Сергій Булеца і Георгій Судаков полетіли до Швейцарії, коли там захворіло багато основних гравців. Але гру скасували. Сподіваюся, з третього разу все вийде.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК