31 січня 2022 16:16

Спортивний юрист: "Складно прогнозувати шанси на перемогу Шевченка в судовому спорі з "Дженоа"

Спортивний юрист, керівник "ISKOR Sport Lawyers Agency" Ілля Скоропашкін в ексклюзивному інтерв'ю Meta-ratings.com.ua прокоментував ситуацію з чинним контрактом Андрія Шевченка в "Дженоа" та існуючі розбіжності, які заважають українському тренеру розірвати угоду з італійським клубом.


Юрист відповів на питання, чи може клуб відсторонити наставника від роботи, але не розривати контракт і при цьому забороняти йому працювати в інших командах.


"Ця ситуація у футбольній практиці не нова. Зазначу, що поки тренер має діючий контракт з одним футбольним клубом, він технічно не може бути заявлений за інший клуб. Таке суміщення посад тренером у футболі - неприпустимо. Припустимо лише суміщення посад у збірній, але тільки за угодою з клубом-роботодавцем.


Порушення права людини на роботу? В даному випадку тренер вже має роботу, але обмежений у праві зміни місця роботи, оскільки має строковий трудовий договір з клубом.


В актуальній версії регламенту ФІФА щодо статусу та трансферу гравців, існує таке поняття, як "абьюзивна поведінка" (п.2 ст. 14 RSTP). Це дії однієї зі сторін контракту, які, по суті, законні, але все ж негативно впливають на інтереси іншої сторони. Наприклад, як переведення гравця в молодіжну команду клубу з метою продовження з ним контракту. У цьому випадку гравець знаходиться в ущемленому стані, оскільки не прогресує в професійному плані. Це дає йому право розірвати договір в односторонньому порядку при дотриманні процедури попереднього повідомлення клубу.


Практика органів футбольного правосуддя така, що в клубі може бути лише один головний тренер. І це також може бути підставою для розірвання контракту і виплати компенсації в повному обсязі. Згадаймо суперечку київського "Арсеналу" з тренером Сергієм Литовченком, на "живе" місце якого був запрошений італієць Раванеллі. Ми представляли інтереси Литовченка, і нам вдалося довести, що має місце порушення його прав в тому числі і з цієї причини.


У випадку з ситуацією Шевченка, мені складно сказати, чи є поведінка "Дженоа" "абьюзивним" і неправомірним. На ситуацію можуть впливати безліч факторів. Наприклад, замість посади головного тренера українцю могли запропонувати альтернативне місце в клубі. Можуть бути й інші тонкощі. Невдячна справа - і прогнозувати підсумок можливого судового спору. Дуже багато залежить від умов трудового договору, поведінки сторін та інших факторів, які нам не відомі".