30 грудня 2022 10:59

"Причому тут ведмідь?". Журналіст згадав кумедну історію, пов'язану з легендарним динамівцем

Журналіст Руслан Свірін у своєму Facebook згадав про те, як французьке видання "France Football" випустило свіжий номер з легендарним динамівцем Ігорем Бєлановим, який незадовго до цього завоював "Золотий м'яч".


- 35 років тому, 30 грудня 1986 року, світ побачив останній у 86-му номер Франс-Футболу. На його обкладинці був зображений новоспечений володар Золотого м'яча динамівець Києва Ігор Бєланов. Редколегія журналу дещо нешаблонно зобразила тріумфатора. Як кажуть, французи відійшли від стандартів. Замість гарного ігрового фото переможця намалювали. На малюнку Ігор розбиває величезний золотий м'яч, вибігає назовні в образі Білого ведмедя, точніше знімаючи шкіру білого ведмедя.


Цікаво, що мала на увазі редколегія Франс-футболу? Що за маскарад влаштувала? Бєланов був вибуховим, швидкісним форвардом. Але до чого тут ведмідь? Ну добре, росію (срср) з ведмедем асоціювали завжди. На Заході тоді мало переймалися тим, звідки насправді одесит Беланов. Але чому ведмідь білий? Це перед Новим роком так вирішили підіграти своїм читачам? Тонкий французький гумор.


Але потім мене осінило. Це ж напевно Ігор Бєланов мав кличку, себто прізвисько, БЄЛИЙ. На полі без нього (неї) жодним чином не зіграєш. Як у Дем'яненка було Муля, у Мунтяна Муня, у Шевченка Шева, у Блохіна - Блоха. Але не чув, щоб до Олега так на полі зверталися, а от з трибун так.


Отже, моя версія - художники журналу за підказкою головреда трохи потролили тріумфатора, надавши час для роздумів своїм читачам біля новорічної ялинки в останні години 86-го, за келихом гарного Курвуаз'є чи Мартеля (Наполеон французи навряд чи вживали, бо, хто не знає, той був бодягою, навіть не бренді, і йшов на експорт в країну ведмедів, а може і простіше - виготовлявся на малій батьківщині Беланова на Малій Арнаутській, а потім на цей шмурдяк спритні одесити клеїли гарну етикетку Napoleon і вже відправляли на Москву, там все знаходило свого покупця). Щоб ті поміркували: чому Ігоря Бєланова зобразили Білим Ведмедєм. Я думаю, Білий, бо у нього було таке ігрове прізвисько і в Динамо і в збірній. А ведмідь - це причепом вже, бо представляв на той час таку країну, яка у світі асоціювалася з ведмедем. А ви як думаєте? Ось вам і завдання, щоб згаяти час у новорічні вихідні. Хай там як, трофей Ігор заслужив і залишиться в історії володарем Золотого м'яча-1986.