16 грудня 2021 08:26

Шандор ВАРГА: "Я дружу з власниками "Евертона", але при цьому жодного разу не чув про їх інтерес до Миколенка"

У ЗМІ з'явилася інформація про те, що захисник "Динамо" Віталій Миколенко найближчим часом повинен перейти в англійський "Евертон" і що клубам залишилося вирішити лише деякі технічні деталі.


Наскільки реальний і своєчасний цей перехід, які шанси у динамівця швидко адаптуватися і не загубитися в нових для себе умовах, Footboom поцікавився у відомого агента Шандора Варги. Останній добре знайомий з англійським чемпіонатом, куди свого часу працевлаштовував інших відомих динамівців – Олега Лужного ("Арсенал") та Сергія Реброва ("Тоттенхем").


"Миколенко - хороший футболіст. Я хоч і дружу з власниками "Евертона", ми влаштовували туди свого часу тренером нашого клієнта Карло Анчелотті, який зараз в "Реалі", але при цьому жодного разу не чув про інтерес ліверпульців до кандидатури Віталія.


Що стосується того, чи впишеться Миколенко в клуб, то я за освітою тренер, то для мене найбільш важливим моментом є контакт гравця з тренером. Пам'ятаю перед тим, як влаштовував в "Динамо" Тамаша Кадара, я поговорив з Сергієм Ребровим. Після цього Тамаш подзвонив і поговорив з Ребровим. Якщо гравець і тренер відчувають, що вони потребують один одного, і тренер бачить у себе в команді цього футболіста, то це може бути будь – який чемпіонат - і Прем'єр-ліга, і Серія А. Найголовніше - Миколенко повинен розуміти, що йде до тренера, який дійсно його потребує. Особисто мені імпонують його якості, я думаю, що він міг би показати себе в новому клубі і не загубитися там. І неважливо, чи залишиться тренером Рафаель Бенітес або його, як пишуть, змінить Сем Еллардайс. З останнього питання у мене, до слова, інформації немає. Знову ж таки, все буде залежати від того, чи потрібен буде футболіст конкретному тренеру в конкретний момент.


Наскільки Віталій зможе підійти англійському чемпіонату? Англійський футбол змінюється, змінюється стиль гри команд, вже немає таких жорстких традицій, які були колись, коли там не було жодного іноземного тренера. Першим, до слова, цю тенденцію порушив Арсен Венгер, який в 1996 році очолив лондонський "Арсенал".


У Григорія Суркіса і Алішера Усманова (олігарх, який, за чутками, контролює "Евертон" - прим.) хороші дружні стосунки, я це знаю, був разом з Алішером на ювілеї у Григорія, який святкувався на динамівській базі. Але, знову ж таки, це не повинно бути головним у питанні можливого трансферу Миколенка. Тут, повторюся, все повинно виходити від того, чи потрібен тренеру даний гравець. Думаю, що агент Віталія всі ці питання з'ясує, а якщо потрібна буде допомога, я готовий її надати.


У будь-якому випадку, на цьому трансфері може "Динамо" заробити, припустимо, 50 мільйонів, агент 10 мільйонів, гравець отримати божевільний контракт. Але якщо він при цьому не буде грати, то через якийсь час готовий буде відмовитися від усіх цих грошей, тому що просто захоче грати у футбол. Розумію, що це, напевно, дивно чути від агента, але вважаю, що великі гроші псують футбол. Не хотілося б, щоб даний фактор не кращим чином позначився на кар'єрі Миколенка", - резюмував Варга.