11 грудня 2021 00:05
2

Подвійна осічка в Лісабоні. Подорожні замітки головного редактора

Останній виїзд в 2021 році... Коли планували поїздку в Лісабон ще в серпні, сподівалися на зовсім інші турнірні перспективи "Динамо" в шостому матчі групового турніру Ліги чемпіонів.


Однак сталося те, що сталося. У 5-му турі кияни вдома поступилися "Баварії", а "Барселона" на "Камп Ноу" не змогла реваншуватися в матчі з "Бенфікою". Таким чином, динамівці достроково вилетіли на тільки з Ліги чемпіонів, але з єврокубків, і матч у португальській столиці був не більше ніж битвою за престиж. У той час, як "Бенфіка" билася з "Барсою" за вихід в плей-офф, а значить була надмотивованою.


Однак залишалася ще одна вагома причина відвідати Лісабон в ці грудневі дні. Це зустріч в рамках Юнацької ліги УЄФА юних динамівців та "бенфікішташ". Кияни йшли на першому місці з 13-ма очками, португальці відставали на очко. Навіть нічия робила підопічних Костюка переможцями групи, але її ще потрібно було домогтися.


Для головного редактора "Динамоманії" це відвідування Португалії стало вже десятим, і вісім з них були пов'язані з футболом - настільки часто зводить наші команди не завжди сліпий жереб. Почалося все в 2011-му з "Браги", далі були "Порту", "Ріу Аве", знову "Порту", та ж "Бенфіка", "Марітіму", збірна Португалії два роки тому, і ось нова зустріч.


Підготовка до неї не була такою вже безхмарною. Як Ви знаєте, нещодавно планету Земля "ощасливив" своїм відвідуванням новий штам коронавірусу - Омікрон, і багато країн Євросоюзу істотно ускладнили правила в'їзду. Португальці "відзначилися" особливо. Крім обов'язкової вакцинації належало здати текст як напередодні вильоту, так і перед безпосереднім потраплянням на стадіон. Ну що ж, правила є правила. Однак протягом поїздки ніхто наші результати тестів так і не перевірив.


Щоб встигнути на традиційні передматчеві заходи, вилітати довелося ще в понеділок. Вільну добу вирішили провести з користю і вирушили в Назаре, що в двох годинах їзди від Лісабона. Чим відомо це місце? Це невелике курортне містечко, яке приваблює серферів усього світу своїми знаменитими "тунельними" хвилями. Там же встановлений світовий рекорд висоти хвилі, підкореної людиною - 35 метрів. Належить він німцю Себастьяну Штойднеру і встановлений в 2018 році.


Лісабон зустрів дощем, лив він і в Назарі. Поспілкувавшись з місцевими, з'ясували, що приїхали ми трохи рано - гігантські хвилі очікувалися в середу, і безліч серферських камперів вже розбили табір на Прайя де Норте в очікуванні захопливої пригоди. Довелося обмежитися оглядом прекрасних видів Назаре з мальовничих скель.



Наступний серферським сайтом, який ми відвідали був, містечко Пеніше, де серфери активно ловили хвилю, нехай не таку величезну, як буває в Назарі. Звичайно, не можна було не заїхати і на мис Рока - найзахіднішу точку континентальної Європи.

Після цього наш шлях лежав на "Ештадіу да Луж", де мала відбутися передматчева прес-конференція Мірчі Луческу і капітана команди Сергія Сидорчука, в також тренування. Напередодні "Динамо" потрапило в невелику халепу - через поломку літака кияни вилетіли з Києва на чотири години пізніше запланованого, і прибули до Лісабона вже опівночі.

Журналісти цікавилися у Сергія, наскільки цей форс-мажор вплине на боєготовність команди, але він запевнив, що всі гравці підходять до гри в хорошій формі. У ці дні на португальському ТБ активно обговорювалися підсумки лісабонського дербі, в якому "Спортінг" просто розірвав "Бенфіку" на її полі з рахунком 3:1. Я поставив і гравцеві, і тренеру питання, які уроки вони винесли з цієї ігри, і чи зможе " Динамо" зіграти так, як "Спортінг".

Коротко відповідь Містера виглядала так: "Гра від гри відрізняється, матч зі "Спортингом" вже історія, і завтра "Бенфіка" зіграє за зовсім іншим сценарієм.



"Динамо" U-19 проводило свій матч у сусідньому з Лісабоном Сейшалі. Гра починалася за місцевим часом незвично рано - опівдні. І вже о 9:40 ми прибули в це симпатичне містечко, в якому розташувалася академія "Бенфіки", очолювана екс-зіркою "орлів" Нуну Гомешем. Він керував вихованням юних "бенфікішташ" і п'ять років тому і навряд чи був щасливий, коли кияни на чолі з Юрієм Морозом у меншості зуміли здолати господарів з рахунком 2:1.

Пам'ятається, задав тоді питання Сергію Булеці, як же все-таки вдалося перемогти. "Ну як-як? Ригали 90 хвилин - так і перемогли", - відповідав хавбек, який доріс у підсумку до збірної України. Не допоміг навіть вундеркінд, майбутнє 120-мільйонне придбання "Атлетіко" Жоау Фелікс.

Він, до речі, примчав в Сейшал, щоб підтримати земляків у цій грі, незважаючи на те що напередодні його "Атлетіко" проводило гру Ліги чемпіонів проти "Порту". Не знаю, присутність знаменитого вихованця клубу або бажання будь-що відібрати у "Динамо" перше місце так перезбудило "Бенфіку", проте в дебюті зустрічі господарі діяли досить грубо і швидко огребли від угорського судді два гірчичники.

Динамівці розпочали непогано (на перших хвилинах Волошин пробив у стійку), проте за відсутності в стартовому складі Попова, Вівчаренка і Царенка пізніше віддали ініціативу супернику і діяли в атаці досить беззубо. Не увійшли в гру Горбач і Близниченко, що замінювали відсутніх лідерівз, ловживав індивідуальною грою новий лідер команди - Самба Діалло, напередодні підписав з "Динамо" 5-річний контракт. Дуже багато було браку в передачах і прикрих обрізок.

Як би там не було, кияни протрималися майже весь перший тайм, але в кінцівці все ж пропустивши. Бенедюк не зміг завадити активному Морейрі прострелити на дальню штангу, Дячук упустив Семеду, і той в дотик увігнав м'яч у сітку. Зазвичай надійний Нещерет був не в силах перешкодити взяттю воріт.


Треба було відіграватися, і в перерві Ігор Костюк пішов на корективи у складі. Не дуже надійного Бенедюка замінив Танчак, а замість пасивного Горбача вийшов-таки Царенко і став грати під нападниками. Близниченко ж з цієї позиції висунувся у напад - інших форвардів у "Динамо" в запасі не було.




З появою Царенка гра в атаці дещо покращилася. Ривки Антона не раз ставили в глухий кут оборону "Бенфіки", та й Волошин з Діалло в присутності звичного партнера задихали вільніше. В одному з епізодів удари динамівців двічі потрясли каркас воріт, але рахунок залишився тим самим. Господарів активно підтримувала невелика, але галаслива торсида - всі "на кольорах", а ось динамівських супортерів цього разу виявилося небагато. Вилучення Бражка в кінцівці за другу жовту картку поставило хрест на надіях "Динамо" врятувати гру, хоча хлопці і продовжували йти в атаку.

У підсумку поразка і друге місце в групі. І це після розгромів тієї ж "Бенфіки", "Баварії" і "Барселони". Прикро! Дотримуюся думки, що киян погубила недостатня глибина складу - коли вилетіла низка лідерів, замінити їх виявилося ніким. Ігор Костюк перервав свою 15-матчеву безпрограшну серію в Юнацькій лізі УЄФА. "Динамо" чекає в лютому стиковий матч на виїзді проти одного з представників шляху чемпіонів. Жеребкування відбудеться 14 грудня.

Коментучи результат гри, Володимир Бражко заявив «Динамоманії», що ця невдача тільки зробить хлопців злішими і змусить ще більше працювати над собою.

Буквально через кілька годин чекала вже битва "дорослих" команд, і ми скоротали час в затишному ресторанчику Ponto Finale з видом на міст імені 25 квітня, який дуже нагадує знаменитий міст Golden Gate в Сан-Франциско. По дорозі на стадіон зустріли в метро масу шанувальників "Бенфіки", хоча до гри було ще близько двох годин.

"Розігрів" перед грою тут полягає в поглинанні різної їжі, яка у величезній кількості продається поблизу стадіону в пересувних пунктах харчування, і пива Sagres. Вже пізніше дізналися, що за півгодини до гри на підступах до Ештадіу да Луж відбулася грандіозна бійка між супортерами "орлів" і "Динамо" з великою кількістю заарештованих.



Що цікаво, така ж історія мала місце і п'ять років тому. Чомусь приїзд "Динамо" викликає у місцевої ультри особливу агресію. Вплив "червоно-білих", "спартаківських" кольорів?

Що стосується самої гри, навряд чи має сенс зупинятися на ній детально. Більшість з вас самі все бачили. Матч міг піти за зовсім іншим сценарієм, якби в його дебюті Циганков реалізував, ні, не 100-, а 200-відсотковий момент. А незабаром інший вихованець "Динамо", Яремчук, відкрив рахунок, але вже на користь іншої команди. Вкотре доводиться констатувати, що наш лідер в вирішальні моменти не виправдовує очікувань і підводить команду. У свою чергу, неприємно було спостерігати за бурхливим святкуванням Романа - як ми знаємо, м'ячі у ворота рідної команди виховані люди зазвичай не святкують.

Після того, як рахунок став 2:0, господарі віддали ініціативу "Динамо" і стали діяти на контратаках. Часом контроль м'яча досягав шістдесяти відсотків на користь киян, однак найчастіше вони просто не знали, що робити з м'ячем і забити другий м'яч у турнірі так і не зуміли. Як підсумок, тільки одне очко в шести матчах, останнє місце в групі і різниця м'ячів мінус 10.

На післяматчевій прес-конференції Мірчі Луческу поставили тільки одне питання. А що питати, якщо всім і так зрозуміло, що єврокубкова кампанія провалена. Тільки один раз в своїй історії "Динамо" гірше зіграло в групі Ліги чемпіонів - в сезоні 2007/08, коли поступилося у всіх шести матчах, причому в трьох з них - з великим рахунком, і закінчило турнір з різницею 4-19. Звичайно, з жеребкуванням здорово не пощастило, але це не скасовує того факту, що в деяких матчах кияни діяли безвольно й самі не вірили в кращий результат. Тут вже не майстерність, тут вже психологія.



Після недільного матчу проти "Зорі" динамівці йдуть на зимову перерву, і боротьба за чемпіонство з "Шахтарем" відновиться в лютому. За чемпіонство, яке вже не дає прямої путівки в Лігу чемпіонів. Будемо сподіватися, що підопічні Луческу зроблять висновки з невдач і в 2022 році постануть більш боєздатною командою.
Ми ж дякуємо Португалії за традиційну гостинність і приємні емоції, не пов'язані з футболом, і прощаємося до нових зустрічей. Як показує історія, вони обов'язково будуть.


Євген Сідаш
Київ - Лісабон - Київ

Ганьба, ганьба і ще раз ганьба! Вирахувать з футболістів вартість поїздки, тоді може це поможе!
Яремчук неодноразово висловлював в інтерв'ю образу на Динамо. Мовляв не повірили та викинули.