15 листопада 2021 14:30

Желько ЛЮБЕНОВИЧ: "Ніхто на Балканах не зрозумів, що сталося з Боснією в матчі проти фінів"

Збірна України 16 листопада проведе вирішальний поєдинок у відборі на ЧС-2022 – з Боснією і Герцеговиною. У виїзному матчі нашій національній команді необхідно перемагати і сподіватися на програш збірної Фінляндії в грі з Францією. Очікуваннями від ключової для "синьо-жовтих" зустрічі в інтерв'ю Footboom поділився сербський екс-гравець "Зорі" і "Таврії" Желько Любенович.


"У ЗЕНІЦІ, БЕЗУМОВНО, ТРАПИЛАСЯ СЕНСАЦІЯ"


- Желько, від Белграда, де ви живете, до Зениці, де нещодавно збірна Боснії і Герцеговини билася з Фінляндією, трохи більше 300 км. Може бути їздили на цей матч?


- Ні, якби там грала збірна Сербії, я б, звичайно, побував на поєдинку. А за зустріччю Боснії і Фінляндії дивився по телевізору. У Зеніці, безумовно, трапилася сенсація. Всі на Балканах були переконані, що боснійці обіграють фінів, особливо, після їх виступу в Україні.


Футбол у виконанні збірної Боснії і Герцеговини у Львові вразив. Але в грі проти Фінляндії ніхто не зрозумів, що сталося. Навіть у більшості боснійці нічого не могли зробити. Вважаю, що втрата шансів Боснією, - це добре для України , і деморалізованого суперника команда Петракова легко обіграє.


"ФІНЛЯНДІЯ - НАЙСЛАБША"


- Відсутність Джеко сильно позначається на грі збірної Боснії і Герцеговини?


- Для мене - він найкращий. У львівському матчі проти України вся гра йшла через Едіна. У поєдинку з фінами Джеко дуже не вистачало. У майстровитій в цілому боснійській команді так і не знайшлося лідера, який би повів її за собою. Але, якщо чесно, відсутність Джеко - тільки одна з причин невдачі Боснії і Герцеговини.


- Кого або чого ще не вистачило боснійцям?


- Дуже багато помилок збірна Боснії допустила в обороні. Зазвичай, ця команда мало пропускає, однак, цього разу ніхто не обійшовся без помарок. Це був загальнокомандний провал. Вважаю, що з трьох збірних, які до кінця боролися за друге місце в групі, Фінляндія - найслабша. Я бачу відчутну різницю в якості в порівнянні зі збірною України. Але, фіни вичавлюють максимум зі своїх моментів, демонструють характер, дуже гарні в боротьбі, і це дуже важливо.


"КРАЩИМ БУВ І Є ЯРМОЛЕНКО"


- Що викликає тривогу в грі збірної України?


- Звичайно ж, реалізація. Але ще більша проблема - концентрація. За збірну України, в основному, грають не дуже досвідчені хлопці. Я не маю на увазі їхні матчі за свої клуби - це інше. Різниця між виступами за клуб і збірну є, і часом, відчутна.


- Як українцям потрібно зіграти проти Боснії?


- Якщо збірна України зіграє так, як проти Болгарії, ніяких проблем не буде. Мені дуже сподобався цей матч. Це приклад, як потрібно грати. Кращим був і є Ярмоленко. Що б не говорили про роль Малиновського і Зінченка, але Ярмоленко все одно лідер, гравець, який робить на полі різницю. Втім, я радий, що в збірну України повернувся Малиновський, і в обороні у "синьо-жовтих" порядок. У багатьох матчах відбору на ЧС-2022 українцям не вистачало везіння - стільки незаслужених нічиїх... Зараз би очок на 4-5 більше було.


"ДУМАЮ, ВАС ПРОРВЕ"


- Підтримка боснійських уболівальників своєї збірної в матчі з Фінляндією вразила. Збірній України доведеться витримати серйозний тиск?


- Так, боснійці, як і серби, дуже потужно вболівають за свою команду. Але не думаю, що таке буде в заключному матчі відбору на ЧС-2022. Для балканців важлива інтрига, а у Боснії її вже немає - всі шанси втрачені.


- На який результат у Боснії можуть розраховувати українці?


- Думаю, що збірна України виграє впевнено - 2:0. Вас повинно прорвати, і ви нарешті заб'єте більше одного м'яча. Вважаю, що українців виручить топовий футбол в атаці. Повірте, ваша атака дорогого коштує. Не виключаю, що заб'є Ярмоленка. Я б поставив на нього.


Олег Семенченко


Фото - Footboom