29 жовтня 2021 12:47

Кумана звільнили в літаку. Як "Барса" позбувалася тренерів

Артем Буторін

У "Барселоні" змінилося вже 10 тренерів за 19 лет. Успіхів домоглися одиниці, а решта були звільнені. Виняток служить лише випадок з Тіто Віланової, який відмовився від роботи через тяжка хвороба. Від інших тренерів керівництво "Барселони" позбавлялося вельми цинічно.



ЛУЇ ВАН ГАЛ
Травень 2002-го-Січень 2003-го

Другий прихід голландця на "Камп Ноу" виявився провальним. З 1997-го по 2000-й Луї виграв два чемпіонати Іспанії, а в другій спробі не протримався навіть сезон. Ван Гал здивував дивними трансферами, посварився із зоряним Рівалдо і провалився на полі. Нерви керівництва здали ще в тоді каталонці йшли на 12-му місці в трьох очках від зони вильоту. А лідируючий "Реал Сосьєдад" випереджав велику "Барсу" на 20 балів.

РАДОМИР АНТИЧ
Січень 2003 - го-Червень 2003-го

Президент "Барселони" Жоан Гаспар вирішив, що найкраще з ситуацією на "Камп Ноу" впорається екс-коуч "Реала" і "Атлетіко". Антич дійсно стабілізував клуб: при ньому команда виграла 12 з 24 матчів і піднялася на шосте місце в Прімері. Радомир активно використовував молодь: просував до складу Віктора Вальдеса та Андреса Інієсту, а ще переформатував роль Хаві.

Контракт Антича був укладений за схемою "0,5+1" і автоматично продовжувався в разі потрапляння в топ-4. Новий президент "Барси" Жоан Лапорта вирішив привести на "Камп Ноу" свого тренера і не активував продовження.

ТІТО ВІЛАНОВА
Червень 2012 - го-липень 2013-го

Після Антича на "Камп Ноу" нарешті з'явилася стабільність: Франк Райкард і Пеп Гвардіола принесли клубу 19 трофеїв за дев'ять років. Успішну епоху мав підхопити Тіто Віланова. Помічник Гвардіоли продовжив традиції Пепа, заручився підтримкою Мессі і на матч проти "Леванте" виставив на поле 11 вихованців.

Шлях Віланови закінчився трагічно. У середині сезону Тіто переніс операцію у зв'язку з раковою пухлиною привушної залози. У березні тренер повернувся до роботи, але лише для того, щоб завершити сезон: важка хвороба тільки прогресувати. У 2014-му один з кумирів "Камп Ноу" пішов з життя.

ХЕРАРДО МАРТІНО
Липень 2013-го-липень 2014-го

Продовжити славні традиції повинен був аргентинець з рідного для Мессі клубу "Ньюеллс Олд Бойз". Мартіно почав дуже потужно і став першим коучем "Барси", який не програв у стартових 16 матчах.

Але тоді каталонці настільки звикли до трофеїв і Тікі-таке, що друге місце в чемпіонаті здалося катастрофою. Мартіно не став чекати звільнення і сам подав у відставку.

ЕРНЕСТО ВАЛЬВЕРДЕ
Травень 2017-Січень 2020-го

Місце Мартіно успішно зайняв Луїс Енріке, який виграв для клубу дев'ять трофеїв. Лучо відпрацював трирічний контракт і поступився місцем Вальверде, який зробив репутацію успішною роботою в "Атлетику".

Зараз показники Ернесто здаються непоганими: за 2,5 роки він виграв два чемпіонату Іспанії, Кубок і Суперкубок країни. Але босам "Барселони" було мало: коуча гнобили за прагматичний стиль і прибрали після поразки від "Атлетико" в грі за Суперкубок Іспанії.

Факт в тому, що при критикуемом Вальверде "блауграна" виграла останнє чемпіонство.

КІКЕ СЕТЬЕН
Січень 2020 - го-серпень 2020-го

Жозеп Бартомеу вірив, що Сетьєн, який творив чудеса в " Бетісі», поверне каталонцям унікальний стиль. Але Кіке швидко втратив роздягальню і не користувався авторитетом у футболістів. "Вчора я проходив повз корів у рідному місті, а сьогодні опинився на тренувальній базі "Барселони", працюючи з кращими гравцями світу", - пишався Кіке.

Він дорулил сезон після Вальверде, зайняв друге місце, але довго не протримався: в серпні команда згоріла «Баварії " 2: 8. Той ганьба поки залишається останнім матчем у кар'єрі тренера.

РОНАЛД КУМАН
Серпень 2020-го-жовтень 2021-го

Заради роботи в "Барселоні" Куман кинув збірну Нідерландів, яку вивів на Євро. Будучи гравцем Роналд став зіркою "Камп Ноу", але повернутися тріумфально в якості коуча не вийшло. «Барс» демонструвала нестабільні результати, а Куман, нехай і через керівництва, залишиться в історії "тренером, який упустив Мессі".

Жоан Лапорта, який повернувся на пост президента, спочатку довіряв голландцю, але в останніх шести матчах команда програла чотири рази. Ще сталася третя поспіль поразка Кумана в Класіко. Терпіння боса лопнуло після провалу в грі з "Райо": Лапорта в гніві увійшов в літак, порадився в топ-менеджерами і ще в польоті оголосив тренеру про відставка.