28 жовтня 2021 15:47

"Куман - не той будівельник для перебудови "Барселони". Експерт Федорчук оцінив звільнення тренера перед матчем каталонців з "Динамо"

У ніч на 28 жовтня одним звільненим футбольним топ-тренером стало більше. Безвольна поразка Барселони від Райо Вальєкано (0:1) поставила хрест на амбіціях Рональда Кумана затриматися на чолі тренерського штабу каталонського клубу.


Те, що відбувається в Барселоні має безпосереднє відношення і до українського футболу. Наступного тижня синьо-гранатові завітають до Києва на другу зустріч з Динамо на груповому етапі Ліги чемпіонів поточного сезону.

Яким чином ситуація зі звільненням Кумана відіб'ється на прийдешньому матчі в столиці України і в чому полягають проблеми нинішньої Барселони — про це редактор FanDay поговорив з відомим українським фахівцем і експертом Олегом Федорчуком.

Зараз Барселоні необхідний капітальний ремонт

- Олег Вікторович, що ви думаєте про останні події в Барселоні?

- Коли відбувається зміна головного тренера, то йде мобілізація ресурсів в команді. Розшифрувавши. У тих гравців, які не були помічені тренером — в даному випадку Куманом — з'являється шанс на тренуваннях, в іграх, тому в декількох перших матчах (до чотирьох ігор) йде емоційний сплеск.

Найчастіше це струшує команду, коли вона в штопорі. Але я б не сказав, що Барселона була в штопорі. Питання в окремих матчах, навіть програна зустріч з Реалом була не такою песимістичною. Крім результату.

- Вчора була песимістична гра з Райо, яка, власне, і стала останньою краплею для Кумана.

- Згоден. Але моя думка як стороннього тренера, хоч і не такого рівня, Куман - не той будівельник для перебудови Барселони. Зараз Барселоні необхідний капітальний ремонт, а для цього потрібні інші навички. Потрібні жорсткість і залізний характер, а голландці, як правило, толерантні тренери. Крім Діка Адвоката.

- Яким чином відіб'ється звільнення Кумана на майбутній грі Барселони в Києві?

- Можливо, це дає якісь бонуси, але ми настільки залежні від своєї гри.. Футболісти Барселони вище з точки зору індивідуальної майстерності. Єдине, хто прийде на зміну Куману, адже розмови ведуться різні.

Розумієте, різкі зміни можуть бути, ось наприклад коли в Рому прийшов Моурінью. Ми відразу побачили зміни, але теж ненадовго. Тренер не змінює якості, він переставляє фігури, а якість фігур не зміниться — як у шахах.

Барселона знову шукає футболістів, які були у фаворі в минулому

- Яку кандидатуру на посаду нового тренера порадили б Барселоні особисто ви?

- Я б порадив не тренера, а напрямок розвитку, а потім вже йде тренер. До Кройфа Барселона так не грала. Кройф поставив голландсько-фламандську систему контролю, але тепер так не грають навіть голландці. Так не грають ні збірна Голландії, ні Аякс.

Надмірне володіння м'ячем ускладнює саму гру. Тому з тими, хто зараз перебудувався, з тими ж Ліверпулем, Челсі або збірною Італії, іспанці нічого не можуть зробити. Надскладна система-це як щоб їздити на автомобілі, потрібно закінчити два університети, розумієте.

Футбольний світ зараз розвивається по-іншому. В першу чергу, це вертикальний футбол, що в останньому турі АПЛ продемонстрував Ліверпуль в матчі з Манчестер Юнайтед. Це тиск, це високий рівень атлетизму. Але ми не бачимо, що в цьому напрямку думає Барселона. Вони знову шукають футболістів, які були у фаворі в минулому.

- Чи реальний з урахуванням останніх подій хоча б нічийний результат матчу Динамо і Барселони в Києві?

- Думаю, навіть якби в Барселоні нічого не змінилося і враховуючи, що в першому матчі ми зіграли 0:1 і мали достатньо моментів, то реальний.

До вильоту в столицю України каталонський клуб проведе домашню гру з Алавесом 30 жовтня, ну а матч у Києві запланований на 2 листопада. На даному етапі тренувальним процесом першої команди Барселони завідуватиме тренер Барселони б Серхі Бархуан.