12 жовтня 2021 09:03

В'ячеслав ГРОЗНИЙ: "Ми обіграємо Боснію і Герцеговину в двох очних матчах"

Сьогодні збірна України проведе один з ключових матчів відбіркового турніру ЧС-2022. Суперник - Боснія і Герцеговина. Своїми очікуваннями від цієї зустрічі з zbirna.com поділився заслужений тренер України В'ячеслав Грозний.


- В'ячеславе Вікторовичу, скільки відсотків свого потенціалу видала збірна України в матчі з Фінляндією?

- Я не математик. Не можу цього сказати. Важливо інше, що збірна України вирішила головне завдання - заробила в Гельсінкі три очки. Більш того, синьо-жовті нарешті, вперше за шість матчів нинішнього відбірного турніру перемогли.


- У матчі з Боснією і Герцеговиною Україні буде складніше?

- Простих ігор, як таких, немає взагалі. У боснійців футболісти досить високого рівня. Але ми, як і всі в Україні розуміємо, що це буде, по суті, вирішальна гра. Я вірю в максимальний результат для збірної України, тоді в останньому матчі у боснійців буде не та мотивація. У синьо-жовтих хороша статистика у Львові. В такому випадку Катар стане ближче. І я дуже сподіваюся на те, що, якщо наша команда вийде у фінальний турнір, туди її повинен везти тренер, який закінчував відбірковий турнір.


- Едін Джеко для боснійців, як Андрій Шевченко для українців?

- Якби ви мене запитали про це років зо три тому, то я б сказав, що Джеко на коні. Зараз, на мій погляд, це вже не той форвард. Так, він має хороші якості - гра головою, правильний вибір позиції, але при всій повазі до нього, впевнений, що наші захисники впораються з цим нападаючим.


- Для збірної України матч пройде під девізом - все або нічого?

- Зараз для команди Олександра Петракова кожен матч як вирішальний. У тому, що ми виграємо у боснійців будинку і на виїзді, я не сумніваюся. Решта нехай вважає, як хочуть. Чи будуть нервувати тренери? Звісно. Якщо наставник підписався на таку роботу, то апріорі переживань більше, адже ти очолюєш головну команду країни.


У кожного тренера своє бачення гри. У Андрія Шевченка своє, а у Олександра Петракова відмінне від попередника. Але це не говорить про те, що це неправильно. Якщо є результат, то система вибудувана вірно.


Ось подивіться, Роберто Мартінес, маючи шикарний підбір виконавців у збірної Бельгії, нічого не може виграти. Він, напевно, хороша людина, і тренер хороший, але не класний. Виграючи - 2: 0 у Франції, за повної переваги, як можна було упустити гру. Тут однією тренерської культури мало. Потрібно бути драконом, вміти змусити футболістів грати так, як потрібно наставнику. Дідьє Дешам в Лізі націй поміняв дві гри за рахунок перерви між таймами, що і дозволило французам виграти цей турнір.


- Наскільки відсотків перемога гарантує збірної України вихід в плей-офф?

- Знову чую від вас якісь математичні прорахунки. Я - тренер і можу вам тільки сказати, точніше, повторитися, що збірна України обіграє Боснію і Герцеговину та будинки, і в гостях. Якщо наставник думає по-іншому, то він точно втратить очки. Ми займемо вторе місце в своїй групі слідом за французами.


Сергій ДЕМ'ЯНЧУК