7 жовтня 2021 23:44
4

Топ-5 кадрових дилем Петракова перед Фінляндією

Прикидаємо, в якому складі збірна України може вийти на ключовий матч кваліфікації ЧС-2022.


Напередодні надважливого матчу відбіркового циклу чемпіонату світу збірна України недорахувалася кількох ключових гравців, включаючи Олександра Зінченка, Віталія Миколенка та Віталія Буяльського.

Наставнику синьо-жовтих Олександру Петракову буде непросто знайти їм заміну, але крім цього йому потрібно зробити непростий вибір і по деяких інших позиціях. Розглянемо головні кадрові дилеми Петракова перед зустріччю з Фінляндією.

ПЯТОВ ЧИ БУЩАН?

Бущан став основним воротарем збірної України незадовго до Євро-2020 і просто чудово провів цей турнір. Однак три перші матчі збірної під керівництвом Петракова він пропустив через травму, а у ворота національної команди повернувся вже було завершив міжнародну кар'єру Пятов.

Гра Пятова в цих поєдинках викликала різну реакцію: хтось побачив його провину в пропущених голах від Казахстану, хтось (включаючи його самого) розцінив результативні удари допінгіста Валіулліна як неберущіеся.

Відверто кажучи, в даний момент Бущан за всіма параметрами здається сильнішим Пятова, але варто звернути увагу, як часто Петраков підкреслює особливу роль Пятова (разом з Ярмоленком) в нинішній збірній: називає лідером команди і зізнається, що 37-річний воротар є одним з його головних помічників і порадників.

Судячи з усього, навіть при Бущані, який набрав форму, основним кіпером збірної залишиться Пятов. Хоча, на мій погляд, саме в матчі з фінами існує найбільший ризик, що знову проявиться один з головних недоліків Пятова (не найвищого і фактурного серед воротарів) – гра на виходах і в цілому в "повітрі".

СТЕПАНЕНКО ЧИ СИДОРЧУК?

Не менш складний вибір для Петракова. Ймовірно, травмованого Зінченка в ролі більш креативного з двох півзахисників у схемі Петракова 1-3-4-2-1 замінить Шапаренко, який провів фантастичний матч проти Франції. І найбільш логічним варіантом виглядає поставити йому в пару Сидорчука, продублювавши в збірній зіграну динамівську зв'язку.

Однак проти Франції на позицію опорного виходив Степаненко – і до його взаємодії з Шапаренко у Петракова навряд чи були претензії. До того ж є відчуття, що нинішній тренер намагається знаходити певний баланс в плані представництва гравців "Динамо" і "Шахтаря" (нехай і точно не ставить цей аспект в пріоритет).

Тому наш прогноз - Степаненко, який до того ж останнім часом нарешті почав отримувати регулярний ігровий час у "Шахтарі".

ЦИГАНКОВ АБО БУЛЕЦА?

У зв'язку з травмою Буяльського і відсутністю з відомих причин Малиновського ця дилема на перший погляд може здатися дріб'язковою. Справа, зрозуміло, вийде Ярмоленко, а зліва – Циганков?

Все говорить на користь динамівського вінгера - він у хорошій формі, лідирує в гонці бомбардирів УПЛ, непогано проявив себе проти Франції. Однак, насправді у Булеци, який теж добре проявив себе в останніх матчах "Зорі", не такі вже примарні шанси вийти в основі.

По-перше, у нього є важлива перевага перед Циганковим – права робоча нога. На позиції лівого інсайда правоногому гравцеві діяти все ж зручніше. По-друге, це "гравець Петракова" (лідер діючих чемпіонів світу серед молоді), що явно має важливе значення для наставника національної збірної.

Чисто теоретично є і третій - зовсім несподіваний варіант: випустити на позицію лівого інсайда Шапаренка, добре атакуючого через цей напівфланг в "Динамо" (хоч і з глибини), а в півзахист відрядити забійну пару в особі Сидорчука і Степаненка. Але малоймовірно, що Петраков вибере такий оборонний варіант.

ТИМЧИК АБО КАРАВАЄВ?

Після конфузу Караваєва з Казахстаном і гідної гри Тимчика проти Франції може здатися, що і тут особливої дилеми немає. Швидше за все, проти фінів знову вийде Тимчик.

Проте на користь Караваєва говорить багато: у нього більш регулярна практика в клубі і більше міжнародного досвіду; також він більш ефективний в атаці - що є важливим фактором у матчі проти досить закритої Фінляндії, з якою наша команда повинна грати тільки на перемогу.

До того ж Петраков, якого останнім часом з "питання Караваєва" діставали лише трохи менше, ніж на тему Малиновського, може зіграти на особливому настрої і мотивації Александа, якщо той вийде зі старту.

СОБОЛЬ, КОРНІЄНКО АБО... Караваєв?

У зв'язку з травмою Миколенко головний претендент на позицію лівого вінгбека – Соболь, у якого зараз дуже хороший період в "Брюгге". Серед його конкурентів - ще один "гравець Петракова" Корнієнко, у якого величезний мінус у вигляді мінімальної практики до "Шахтаря".

Також цілком реальний вихід на цій позиції Караваєва, який проти того ж "Шахтаря" минулої неділі всі 90 хвилин відіграв саме на лівому фланзі – і досить ефективно. Можливо, це навіть би створило якусь симетрію на лівому фланзі – правша Караваєв плюс лівша Циганков.

Таким чином, наша версія стартового складу збірної України в матчі проти Фінляндії виглядає так: Пятов; Забарний, Кривцов, Матвієнко; Тимчик, Степаненко, Шапаренко, Соболь; Ярмоленко, Циганков; Яремчук.


Влад Білий

Моя имха: Пятов, Соболь, Тымчик, Степа, Цыганков.

А состав: Пятов - Соболь, Матвиенко, Забарный, Тымчик - Зубков, Степа, Шапаренко, Пихаленок ( Булеца ), Цыганков - Яремчук.
Каравай слева , в качестве 5 защитника было бы не плохо
Пятов - чего не отнять у него так это игра в пас, для начала атак и выхода из под прессинга очень полезный скил, к тому же сейчас в тонусе.
Степаненко - чуть быстрее соображает чем Сидор.
Циганков - хотя не впечатляет он на этой позиции лучше конечно на родном фланге его использовать. Как вариант Караваева там попробовать.
Караваев - не особо большая разница, но больше опыта и больше игровой практики.
Соболь - в хорошей форме, в хорошем клубе играет.
Только не Пятов на воротах, то как он пропускает за шахту это если не дно, то очень близко к нему. Уже вернулся после травмы Бущан, пора возвращать ему законное место.