7 жовтня 2021 17:51
2

В’ячеслав ЗАХОВАЙЛО: "Петраков - радянська людина, що ви хочете?"

Постійний експерт «Рейтингу Букмекерів», відомий футбольний менеджер та агент В’ячеслав Заховайло в ексклюзивному коментарі bookmaker-ratings.com.ua поділився своїми думками щодо поєдинку в кваліфікації до чемпіонату світу 2022 року Фінляндія – Україна та стосовно в.о. головного тренера Олександра Петракова.


– Як оцінюєте шанси збірної України у виїзному поєдинку з Фінляндією?

– Довкола Олександра Петракова та збірної точиться багато розмов, тож існує чимало різних думок. Переважно критичного, а не позитивного характеру. Обговорюється список викликаних, а головне – невикликаних гравців, кількість травмованих.

Що я можу сказати? Петраков такий, яким він є. Стежу за його інтерв’ю. У віці Олександра Васильовича вже нічого його не змінить. Я ставлюся до нього з розумінням. Він радянська людина, яка має відповідний менталітет і принципи, яким не зраджує. Можна битися головою об стінку, але не буде жодної користі.

Я поважаю Петракова за впертість, він має свій ігровий стиль. Однак, скажу чесно, що сумніваюся в перемозі збірної України у Фінляндії. Не бачу передумов для такого результату. Немає цілої групи футболістів, і гравці взагалі ще не до кінця розуміють вимоги наставника. Не вірю, що в такій ситуації вдасться перемогти. Не здивуюся черговій нічиїй чи навіть поразці.

– Якщо українці не перемагають, то шансів на вихід до чемпіонату світу майже не залишається…

– Для цього Петракова й запросили до збірної. Доточка «в.о.» про це свідчить.

Одне діло займатися дитячо-юнацьким футболом, де певні педагогічні прийоми працюють. На цьому ж рівні потрібно володіти великою кількістю якостей, щоб бути тренером національної збірної. Це можна довести зараз лише результатом. Буде результат – буде Петраков, не буде результату – не буде Петракова. Це очевидно.

Я знаю та розумію радянських людей, які виросли в СРСР. Я сам один з них. Однак ментальність змінити дуже складно. Петраков нарікає на журналістів, але хто ж спровокував ситуацію? Він сам! Хто винен, журналісти? Ні, сам Петраков. Коли буде результат, тоді можна буде про щось говорити. А поки ж його немає, тому потрібно поводитися відповідно. Втім, наголошую вкотре, що з повагою ставлюся до Олександра Васильовича.

– Знаєте, ніхто йому нічого поганого не говорив, однак тренер усе сприйняв «у багнети».

– Петраков – радянська людина, що ви хочете? Радянська людина… Людину можна привезти в Європу, все показати, проте СРСР залишається СРСР. Це печатка. Люди не хочуть перелаштовуватися. Їм цього не потрібно, вони комфортно почуваються в цій ролі. У цьому ж поганого нічого немає, я теж родом з СРСР. Однак ментальність різна.

Якщо на юнацькому віці авторитарне управління чи жорсткість спрацьовує в педагогічній справі, то в Європі в команді майстрів на високому рівні щось подібне сприймається як кам’яний вік. На жаль, цього нікому не доведеш. Особливо Петракову. Тренер має усталені погляди та думки, тому пробувати щось змінювати – це невдячна справа. Це ніколи не зміниться.

Якщо такий образ дасть результат, тоді всі скептики мовчатимуть у ганчірочку. Якщо ні, тоді наставника пошматують як мавпа газету. Петраков знав на що йде. Давати йому поради не варто. Він цього не потребує.

– Отож яким буде ваш прогноз на наступний матч?

– Прогнозую, що збірна Фінляндії не поступиться вдома українській команді.
А кто этот человек и почему у него постоянно что то спрашивают?
Что лучше: иметь принципы и следовать им или быть беспринципным и склизким как ... амеба?