4 жовтня 2021 23:02

"Мені більше імпонує "Шахтар " Луческу". Андрій Воробей порівняв Каштру і Де Дзербі за підсумками матчу з "Динамо"

Після перемоги Шахтаря над Динамо в Суперкубку України (3:0), матч в УПЛ між командами вийшов менш видовищним, хоча нульова нічия нудною не була.


Колишній форвард Шахтаря, а нині відомий футбольний експерт Андрій Воробей ексклюзивно для Fanday.net підбив підсумки минулого поєдинку і поділився думкою, як Шахтарю вирішити проблему з форвардом.

"Шахтарю потрібно чекати трансферного вікна і взимку обов'язково посилювати позицію форварда»

- Які враження на Вас справив матч? Чи виправдав він очікування?

- Двосторонні враження -виправдав і не виправдав. Виправдав за напруженням пристрастей, одна й інша команда боялася припуститися помилки. Гра була хороша, чемпіонська. А не виправдав у тому плані, що, знаючи команди, той же Шахтар, думав, що гратимуть трошки агресивніше і різноманітніше в атаці. Очікував трохи більшого в грі в атаці і від Динамо, і від Шахтаря.

- Чому цей матч так відрізнявся від гри за Суперкубок?

- Я б не сказав, що сильно відрізнявся. По-перше, матч за Суперкубок був перед єврокубками. У вчорашньому матчі, все-таки, ігри з Інтером і Баварією дали про себе знати. На жаль, у Шахтаря зламався нападник Траоре, якого просто ніким замінити. Він вийшов на такий рівень, що забивав практично в кожній грі. Без нападника важко перебудовуватися.

- Що Шахтарю робити в цій ситуації? Як клубу вирішити проблему з форвардом?

- Поки грати, як модно говорити, з помилковою дев'яткою. І Сікан зараз не дотягує. Немає нападників. Думаю, потрібно чекати трансферного вікна і взимку обов'язково посиляться.

- У матчі проти Динамо на позиції помилкової дев'ятки грав Педріньо, але показав досить бляклий виступ.

- Педріньо, Патрік, Марлос - це не нападники. Ось Сікан і Фернандо - форварди. Але Фернандо травмований, а Сікан не дотягує. Тому взимку керівництву Шахтаря доведеться вирішувати питання щодо трансферів.

"Ісмаїлі не вистачало Шахтарю в грі проти Динамо»

- Чому молоді гравці Шахтаря, той же Сікан, Мудрик, Судаков не помічники в таких важливих матчах, як з Динамо?

- Це вже бачення тренера. Він дивиться і визначає кого випускати. Можливо, десь, потрібно було спробувати підпустити молодих гравців. Але тренер не наважився-грали більш досвідчені футболісти. Можливо, він боявся припуститися помилки і поламати структуру. Трошки предостерегся.

- Яке враження на вас справив Матвієнко на позиції лівого захисника?

— Непоганий. Але відсутність Ісмаїлі позначилося. Бразилець видавав величезний обсяг роботи попереду і ззаду. Від нього виходила гострота у всіх матчах. Ісмаїлі не вистачало в грі проти Динамо. А позиція Матвієнка, все-таки, - центральний захисник. Хоча він різноплановий гравець, може зіграти, як зліва, так і в центрі.

- Де Дзербі часто тасує захисну лінію. Яка, на вашу думку, зараз оптимальна зв'язка центральних захисників у Шахтарі?

- Думаю, зараз він вже не тасує, а просто відштовхується від травми Ісмаїлі, і тільки тому вирішили поставити Кривцова. Оптимальна зв'язка в центрі - це Матвієнко-Марлон. Зліва - Ісмаїлі.

"Якщо вибирати між Каштру і Де Дзербі, то при італійці, все-таки, йде якийсь прогрес»

- На післяматчевій прес-конференції Де Дзербі заявив, що на полі було видно тільки одну команду — Шахтар. Чому він таке сказав, враховуючи, що Шахтар не завдав жодного удару в площину воріт Динамо?

- У кожного тренера своє бачення. Я не можу коментувати висловлювання де Дзербі.

- На чию користь нічия в цьому матчі?

- Звичайно, на користь Динамо. Все-таки у Шахтаря є відставання в три очки. В очній зустрічі хотілося це нівелювати, але не вийшло. Ще все попереду.

- Хто кого переграв у поєдинку - Луческу чи де Дзербі?

- Ніхто нікого не переграв. Команди зіграли рівно. Думаю, що і Луческу хотів виграти, і Де Дзербі хотів виграти. Але жодній команді не вдалося показати хороший футбол через острах припуститися помилки.

- При Каштру емоційне напруження в протистоянні Шахтаря і Динамо трохи впало. Матчі проходили тихо і спокійно. Але з приходом Де Дзербі здається емоції повернулися на футбольне поле і за його межі.

- По-перше, при Каштру і трибуни були порожні. Зараз, слава богу, почали пускати вболівальників. На вчорашній грі я був присутній і мені сподобався ажіотаж, який був на стадіоні. При вболівальниках грати — це одне, а при порожніх трибунах -інше.

Що стосується тренерів, то Каштру був менш емоційний. Тренерський штаб Де Дзербі більш імпульсивний, живе грою - як і тренерський штаб Динамо. Цікаво було спостерігати, як вирували емоції, як на одній лавочці, так і на іншій.

- А вам який Шахтар імпонує - де Дзербі чи Каштру?

- Мені більше імпонує Шахтар, який був раніше. Навіть той, що був при Луческу. А якщо вибирати між Каштру і Де Дзербі, то при італійці, все-таки, йде якийсь прогрес. Сподіваюся, далі буде краще.

А якщо говорити загалом, то мені хочеться бачити такий Шахтар, як той, який вигравав Кубок УЄФА.


Андрій Піскун