4 жовтня 2021 16:14

Григорій СУРКІС: "Програвши в Суперкубку і поступившись в Мюнхені, потрібно було зробити щось таке, щоб команда прийшла в себе"

Почесний член УЄФА Григорій Суркіс в інтерв'ю "ПроФутболу Digital" прокоментував нічию в матчі "Динамо" - "Шахтар" (0:0).


- Грали дві хороші команди. Ви знаєте, що "класичне" завжди проходить в безкомпромісній боротьбі, з видаленнями.


На мій погляд, у цьому матчі обидві команди виглядали втомленими, адже змагальний цикл у них такий, що неможливо відпочити. Але кожна команда намагалася продемонструвати свій клас і кращі якості, забити переможний гол. Але Дербі завершилося нульовою нічиєю.


Правда, знову ж таки, на мій погляд, обидві команди продемонстрували потужність двох тренерів. Протистояння в цих зустрічах перейшло в протистояння Де Дзербі і Луческу. Сьогоднішній матч найсильнішого не визначив, а "Динамо" зберегло відрив у три очки від "Шахтаря".


Зараз футболісти їдуть у свої збірні. А чергове протистояння "Динамо" і "Шахтаря" ми спостерігатимемо вже наступного року.


- Ви відчуваєте, що в цьому протистоянні пишеться нова сторінка? У минулих сезонах між тренерами не було таких баталій, вони не сперечалися один з одним. Зараз все почалося спочатку ... відчувається Дербі?

- Безумовно. Коли містер був у "Шахтарі", "Динамо" тренували вітчизняний фахівці, у яких був інший менталітет. А зараз же менталітет у тренерів зустрічний-італійський менталітет на румуно-італійсько-португальський менталітет Луческу. Величезний досвід Луческу, на мій погляд, був вирішальним у цьому матчі.


Програвши в Суперкубку 0:3 і поступившись в Мюнхені, потрібно було зробити щось таке, щоб команда прийшла в себе і продемонструвала свої найкращі якості. Це дуже складно зробити після таких перельотів, тривалої відсутності на своїй тренувальній базі. У "Динамо" було два дні, щоб підготуватися до цього матчу.

Потрібно також відзначити, що "Динамо" U-19, яке переграло "Баварію", не було схоже саме на себе в матчі з "Шахтарем". У першому таймі. У другому вони взяли себе в руки, Костюк провів кілька замін, і команда заграла. Але втома - це гирі на ногах і неможливість показати свої найкращі якості.


- На тижні трапилася така неприємна історія, коли зірку Мірчі Луческу в Донецьку біля "Донбас Арени" облили синьою фарбою. Яка у Вас реакція на це була?

- Я навіть не хочу коментувати такі речі, які виглядають як неповага до вже сивої людини, що має величезний досвід і заслуги перед нашим футболом. Незалежно від того, тренував він "Шахтар" або "Динамо", в демократичній країні такий його перехід з клубу в клуб сприймався б зовсім інакше. А якщо хтось сьогодні демонструє неповагу до Містера, то про таких людей потрібно сказати: "Вони дурні". Ось і все.