27 вересня 2021 08:18

Олександр БАБИЧ: "Найбільшу тривогу викликає центр захисту "Динамо"

Попереду єврокубковий тиждень, тому до українських представників у Лізі чемпіонів і Лізі конференцій була прикута особлива увага. Втім, лідери УПЛ - "Шахтар" і "Динамо" обійшлися без втрат, зберігши статус-кво. Решта претендентів на медалі борються зі змінним успіхом, відбираючи очки один у одного. Проаналізувати головні події 9-го туру чемпіонату України Footboom попросив українського тренера і футбольного експерта Олександра Бабича.

- Непросто розглядати матчі "Шахтаря" і "Динамо" в УПЛ у світлі підготовки до поєдинків Ліги чемпіонів, - зазначив Бабич. - Дуже легко далися перемоги нашим грандам, і "Верес" з "Рухом" не змогли створити їм проблеми.

"Динамо" допоміг швидкий гол, а "Шахтар" взяв своє, як тільки включив додаткові резерви. Конкуренція між лідерами збереглася, і це добре. Непогані такі перемоги і в психологічному плані - перед Лігою чемпіонів, хоча про неї в матчах чемпіонату України навряд чи хтось думав. Очевидно ж, що в єврокубках нашим командам доведеться захищатися і про позиційні атаки не думати зовсім.

- Однак "Шахтар" до середини другого тайму не міг зломити опору "Вереса" і на табло тримався рахунок 1:1…

- Це не перший матч, коли домінування в контролі м'яча поступово розслабляє "гірників". Гол "Вереса" - черговий дзвінок для тренерського штабу "Шахтаря". Де Дзербі повинен підвищити концентрацію своїх підопічних. Як почалися проблеми "оранжево-чорних"? Марлон чомусь віддавав передачу через середину поля, і вона читалася, була перехоплена, що стало початком гольової атаки гостей. Не варто сумніватися, що "Iнтер" уважно вивчить все це і зробить висновки.

- Що ще в грі "Шахтаря" викликає занепокоєння перед матчем з "Інтером"?

- "Гірники", контролюючи м'яч, залишають багато відкритих зон і не встигають їх закривати. Що може врятувати в грі з "Інтером", так це більш закритий футбол у виконанні підопічних Де Дзербі. Мені здається, що італійський тренер непогано розподілив навантаження для футболістів команди, роблячи заміни за результатом. Звернув увагу на те, що на лавці запасних залишився Педріньо. Він один з найбільш нестандартних гравців "Шахтаря", але проти "Інтера" йому буде важко. Не виключений варіант, при якому Педріньо і в Лізі чемпіонів залишиться на лавці.

- Які проблеми є у "Динамо", якому доведеться з'їздити на іспит до "Баварії"?

- Я б не сказав, що перемога над "Рухом" далася динамівцям легко. Багато що вирішив відносно швидкий гол "біло-синіх", який фактично відкрив гру. А далі, "Динамо", як більш класна команда, спокійно взяла своє. Очікування від гри "Руху" були занадто завищені. Наприклад, маючи такого швидкісного футболіста, як Борячук, господарі поля швидких атак взагалі не проводили. "Динамо "майстерно накривало "Рух".

Окремо хочу прокоментувати призначення пенальті у ворота львів'ян. З одного боку, захисник міг акуратніше зіграти, а з іншого – Гармаш додав У цьому епізоді акторської майстерності. Контакт був, але, в цілому, таких моментів в кожному матчі буває багато, і не завжди ставляться "точки". Якби такий момент у центрі поля, думаю, арбітр навіть не свиснув би.

- У поєдинку з "Баварією" на таке не варто розраховувати?

- "Баварія" - це машина. Найбільшу тривогу у мене викликає центр захисту "Динамо". Начебто і є вже досвід у молодих центрбеків киян, але проти Левандовскі одного "опорника" не вистачить. Думаю, потрібно виходити на гру з двома футболістами в опорній зоні, які стануть щільніше діяти біля центральних захисників. Мені здається, у швидкості "Динамо" не поступиться "Баварії". Також зі старту може зіграти Де Пена, який вміє заробити "стандарт".

- Які враження у вас залишила гра "Ворскли", яка відвезла три очки з Ковалівки?

- Полтавська команда солідно діяла в першому таймі і зуміла забити. Однак на другий тайм вийшла інша "Ворскла", яка віддала ініціативу "Колосу". У господарів поля були відмінні гольові моменти. Вважаю, що команда, яка претендує на путівку в Лігу Європи, і має такий склад, зобов'язана спокійно доводити справу до перемоги.

Що стосується "Колоса", то він досі знаходиться в пошуку гри. То в три захисники зіграє, то в чотири... Команді з Ковалівки потрібна пауза, щоб зібратися з думками.

- "Олександрія" обіграла "Маріуполь", наставник якого залишився незадоволений грою хавбека команди Кащука. Приазовська команда продовжує лежати на дні турнірної таблиці…

- Кащук не випадав з гри. Я його добре знаю, працював з ним. До Кащука потрібно проявити особливий підхід. Він креативний футболіст. Матч в Олександрії був цікавим, і господарі поля проявили характер. Досвід того ж Ковальця позначився.

Чи зможе ще вище піднятися "Олександрія"? Питання... у цієї команди поки що є проблеми в опорній зоні. А ось "Зоря" буде додавати і прагнути в трійку кращих. Конкуренцію їй складе "Ворскла". Я як і раніше переконаний, що полтавці можуть поборотися за бронзу.


Олег Семенченко