11 березня 2021 15:17

Артем ФЕДЕЦКИЙ: "Пребывание Луиша Каштру в "Шахтере" подходит к концу"

11 березня «Шахтар» зіграє на виїзді перший матч 1/8 фіналу Ліги Європи проти «Роми». Інтерес до цього матчу підігрівається ще й тим, що італійську команду очолює колишній наставник гірників Паулу Фонсека. Про майбутній поєдинок bookmaker-ratings.com.ua поговорив з колишнім захисником «Шахтаря» і збірної України Артемом Федецьким.


— Артеме, чи можна майбутній матч назвати дуеллю двох португальських тренерів?

— Ні. Радше це буде дуель Фонсеки з «Шахтарем». Сам Каштру, здається, бачить себе в іншому чемпіонаті. Перебування цього португальського фахівця в донецькому клубі наближається до кінця. Хоча в плані іміджу ця дуель для кожного з наставників буде ключовою.

— Для «Шахтаря» мінус, що йому належить зіграти проти тренера, який в принципі непогано знає можливості своєї колишньої команди?

— Не думаю, що це може якось позначитися на грі. «Гірники» спробують зіграти на слабких сторонах опонента.

— У цій парі є фаворит?

— Це одна з небагатьох пар 1/8-й, в якій складно назвати фаворита. У «Шахтаря» зараз намітився деякий спад, тому в матчі проти «Роми» у «Гірників» є шанс показати, що минулі осічки були не більше ніж випадковістю. У свою чергу і підопічних Паулу Фонсеки зараз трохи штормить. З першої десятки команд Серії А у римлян один з найгірших показників щодо пропущених м’ячів.

— У чому, на ваш погляд, зараз проблеми «Шахтаря»?

— Гравцям донецької команди потрібно серйозніше ставитися до внутрішніх змагань. Двічі обіграти «Реал» в Лізі чемпіонів і програти в Кубку України «Агробізнесу» — якось не вкладається в голові. Це не в образу першоліговому колективу і самому Олександру Чижевському, якого я добре знаю. Цей фахівець — професіонал своєї справу. Ось він і зіграв на слабких сторонах більш сильного суперника. І наступний матч з «Олімпіком» показав, що «Гірники» далекі від своїх найкращих кондицій. Більш того, стверджую, що у підопічних Юрія Калитвинцева арбітр вкрав гол або, принаймні, 11-метровий.

Можливо, не всі гравці «Шахтаря» розуміють, що в такому клубі потрібно в кожному матчі доводити свій професіоналізм і діяти на максимумі своїх можливостей. Вже минули ті часи, коли менш класного суперника можна закидати шапками.

— На «Рому» у «Шахтаря», напевно, мотивації вистачить?

— «Гірникам» просто відступати нікуди. Доля путівки до наступного раунду Ліги Європи вирішується в двох матчах, в чемпіонаті відставання від «Динамо» чотири очки, тому й в УПЛ у «Шахтаря» немає права на помилку.

— Яким буде ваш прогноз на матч в Римі?

— З огляду на специфіку італійських команд, «Гірникам», як не крути, на виїзді необхідно забивати. А що стосується результату. То я поставлю на «Рому». Рахунок 2:1. Однак такий результат дозволяє «Шахтарю» розраховувати, на успіх в двораундовому протистоянні. Упевнений, що обидва поєдинки будуть тримати вболівальників у напрузі до фінального свистка.