2 липня 2020 17:46

Анатолий БУЗНИК: "Сейчас первая лига чрезвычайно конкурентная и непредсказуемая"

Заслужений тренер України Анатолій Бузник проаналізував події 21 туру і анонсував матчі 22 туру для програми «Україна футбольна».


- Пане Анатолію, ви задоволені грою «Миколаєва», команду з вашого рідного міста? Близнюку вдалося швидко «зліпити» команду?


- Не важливо, задоволений я чи ні. Головне, щоб гра команди та результати подобалися тренерському штабу та керівництву клуба. До відновлення змагань “Рух” був лідером чемпіонату і зіграти з цією командою унічию — дуже почесно. Не помітив, щоб за якістю гри у львів'ян була перевага. Навпаки, саме гравці МФК “Миколаєва” створювали більше небезпечних нагод.


Тренер не скульптор, він синхронізує дії гравців і створює з команди певний механізм. Важливо, що Близнюку це вдалося зробити за короткий термін. Відзначу, що Ілля Близнюк готовий працювати 25 годин на добу. Це працездатна людина, яка постійно намагається вдосконалюватися і тому це дає свої результати. Там, де Близнюк, там завжди буде результат. Хочу привітати Іллю з хорошим стартом і побажати успіхів у наступних матчах.


- За десять турів до кінця чемпіонату втрата двох залікових пунктів для “Руха” є проблемою?


- Всесвіт так влаштований, що ми не можемо нічого не втрачати. Рано чи пізно навіть втрачаємо життя. Переконаний, що не дораховуватиметься залікових пунктів не тільки “Рух” і не тільки у цьому турі. Минулого туру “Минай” сенсаційно програв “Кременю”, а “Волинь” поступилася у грі з “Чорноморцем”…


Зараз Перша ліга надзвичайно конкурентна та непередбачувана. Інтрига змагань та така щільність у турнірній таблиці приносить задоволення вболівальникам та спеціалістам. Завжди цікаво, коли аутсайдер переграє лідера. Попереду нас очікує багато цікавих матчів з сенсаційними результатами.


- “Агробізнес” вас порадував? Команда широко грала і заслужено перемогла?


- Думаю, що Чижевський був задоволений собою, грою команди. Чижевський завжди був вдумливим та урівноваженим тренером і це передається його підопічним. Зараз ще зарано робити якісь висновки, проте першу гру команда провела дуже впевнено. “Агробізнес”, який пропустив перший після відновлення чемпіонату тур, з легкістю переграв запорізький “Металург”. Це говорить про хороший стан команди.


“Агробізнес” - один із лідерів чемпіонату і наступні тури продемонструють справжню силу цього колективу, а також їхню спроможність чи неспроможність боротися за медалі Першої ліги.


- На вашу думку, чого не вистачає “Металургу”? Олексій Годін поки не дуже справляється зі своєю роботою?


- Переконаний, що в Запоріжжі будь-якому тренеру було б складно. Багато що залежить від фінансової складової клубу. Вважаю, що цей досвід молодому спеціалісту піде на користь. Він має можливість управляти командою, коригувати тренувальний процес. ”Металург” навряд чи підніметься набагато вище у турнірній таблиці, але команді важливо якісно підготуватися до матчів плей-оф. Для команди головне достойно проявити себе у цих перехідних матчах і залишитися у Першій лізі.


- Що думаєте про матч “Минай” - “Інгулець”. Хто кого тактично переграв у цьому протистоянні? Наскільки важливим був бекстейж у вигляді протистояння керівництва клубів?


- Якби не було такого колоритного президента “Інгульця”, то було б не цікаво. Президенти також роблять свій внесок у красу нашого чемпіонату. Дружній жест з боку одного із керівників “Минаю” та президента “Інгульця” порадував. Навіть погана дружба – краще ніж гарна сварка.


Щодо гри, то тренери під час матчу вносили свої корективи. Необхідно віддати належне Сергію Лавриненку, який чудово впорався зі своєю роботою. Навіть у меншості “Інгулець” зміг переломити хід матчу і зрівняти рахунок. Думаю, що нічия на виїзді з “Минаєм” не найгірший результат для петровців. У обох колективів були хороші моменти. “Інгулець” у цьому матчі згідно зі статистичними даними виглядав не так яскраво, але команда змогла досягти позитивного результату з огляду на хід протистояння. Кожен тренер робитиме аналіз з цього матчу і доноситиме до гравців важливі нюанси, які не дозволили досягти максимального результату.


Два тури подарували багато емоцій, чимало несподіванок. Чи могли б ви перед поновленням Першої ліги передбачити, що той же "Минай" з шести очок візьме лише одне, а "Металіст 1925" виграє обидва матчі і очолить турнірну таблицю?


Я не люблю прогнозувати та ворожити на кавовій гущі. Команди, які ставлять перед собою амбітні завдання всі є рівними. З багатьма тренерами в різних життєвих ситуаціях перетиналися. Багатьох тренерів знаю особисто, адже певний проміжок часу працювали разом. Кожна команда у період карантину виконувала певний обсяг роботи, щоб тримати себе у формі.


Ось Андрій Демченко чудово впорався зі своєю роботою, “Металіст 1925” досягнув максимального результату. Харків'яни своїми двома перемогами вийшли у лідери Першої ліги. Для “Металіста 1925” все складається якнайкраще, а для конкурентів - не дуже. Інтрига у Першій лізі житиме до останнього туру. З нетерпінням чекатимемо кожного матчу.


Це як у скачках, то один жокей вирветься вперед, то інший. Найголовніше, щоб тренери змогли стратегічно розрахувати свої сили та можливості. Японці говорять: “Життя — це марафон, у якому кожен намагається вирватися вперед, щоб прийти до фінішу останнім”. У турнірній таблиці навпаки, кожен прагне завершити змагання першим. Побажаю усім клубам, які цього заслуговують, досягти своєї мети.


- "Авангард" другий тур поспіль не забиває по два пенальті, чого, мабуть, не траплялося ні з однією іншою командою. Навряд чи це збіг обставин. Ваша думка?


- Напевно, вже має Олександр Косевич виходити і забивати пенальті. А якщо серйозно, то всі говорять, що причина у психології, але ніхто не знає що це таке. Коли рахунок 3:0, то гравець розслаблений і на нього нічого не тисне. Коли команда перемагає, то всі бажають пробити одинадцятиметровий, а коли рахунок рівний, то можуть бути проблеми. Якщо гравець не забиває, то його команда втрачає важливі залікові пункти. Не забивають навіть чемпіони світу. Всі пам'ятають історію з Баррезі. Пенальті — це відповідальність, навіть на аматорському рівні. Головне, щоб гравець був психологічно впевнений в собі.


- "Чорноморець" у першому після карантину турі став автором, мабуть, найгучнішої сенсації, розгромивши "Волинь" (5:2). Одесити битимуться до останнього чи дограватимуть чемпіонат з оглядкою на новий?


- Вони гратимуть ті матчі, які залишилися у них у чемпіонаті. Сергій Ковалець прийшов до команди, яка переживає не найкращі часи. Йому потрібно проявляти всі свої найкращі тренерські якості, тренерський досвід. Це дуже кваліфікований спеціаліст.


Ковалець звик у кожному матчі досягати максимального результату. Думаю, що “Чорноморець” награватиме команду, щоб у наступному сезоні вирішувати амбітні завдання. Для мене “Чорноморець” - це брендова команда. Команда Прокопенка, Аліскерова, Сімоняна… Побажаємо одеситам успіхів, нехай радують грою вболівальників.