18 січня 2020 19:30

Виталий МИКОЛЕНКО: "Русина полгода не было в команде, и пока он мне не успел надоесть"

Захисник київського "Динамо" Віталій Миколенко наприкінці чергового тренувального дня на зборі в Туреччині розповів про специфіку вправ, які виконують гравці, підготовку до першого контрольного матчу, конкуренцію й атмосферу в команді.


- Віталію, ти завершуєш тренування з позитивом і у гарному настрої. Плідно сьогодні попрацював?


- Так, сьогодні було передігрове тренування. Ми з Назіком Русиним грали на рахунок, потрібно було забити більше голів, і я виграв у нього десять шоколадок. (Сміється) Просто я більш відповідально підійшов до завдання.


- Зазвичай тренер із фізичної підготовки Віталій Кулиба починає заняття з ретельної розминки. Що робили сьогодні?


- Сьогодні була розтяжка та вправи на кор - тобто м’язи пресу, спини. Далі були заняття на стабілізацію та розминка з бар’єрами.


- Чи з’являється у тебе кріпатура на зборах, чи болять м’язи?


- Я не знаю футболістів, які б любили збори після відпустки. (Усміхається) В останні два дні нам дали більшу паузу, а ось перший тиждень була втома після вправ.


- Також ви сьогодні грали у міні-квадратах, потрібно було робити відбір у перехідному квадраті. Можеш розказати детальніше про цю вправу?


- Тут потрібно показувати. Дві четвірки контролюють м’яч, тоді як по дві людини заходять у квадрат, відбирають м’яч і намагаються його вибити.


- Це важко?


- Напевно, контролювати - складно, а відбирати м’яч легше, тому що квадрат вузький.


- Після цього у вас були вправи на тактику. Вже готуєтеся до завтрашнього контрольного матчу з “Легією”?


- Ми ще не відпрацьовували після відпустки стандарти, контратаки після стандартів. І сьогодні згадували ці компоненти.


- У команді з’явилася група молодих гравців, як їх прийняли?


- Хлопців прийняли відмінно! Правда, вони ще не заспівали пісню - їм це ще належить зробити.


- Який етап для тебе є найважчим і найлегшим у підготовчих зборах?


- Найважчими, напевно, є перші дні, коли ми проходимо через велике навантаження, через тести, які перевіряють твою готовність. Багато втомлюєшся.


- Бігати, напевно, ти дуже любиш?


- Ні, так лише здається. (Усміхається)


- Але в цілому у тебе більше бігової роботи, ніж у нападників?


- Напевно, кожному потрібно бігати однаково багато, але крайнім захисникам доводиться робити більше спринтів на довгу дистанцію.


- Помітно, що у вас теплі стосунки із Назарієм Русиним.


- Його півроку не було в команді, і поки що за сім днів він мені не встиг набриднути. (Усміхається). Живемо з Назарієм в одній кімнаті.


- Чи можна сказати, що ти вже відчув м’яч у повній мірі, адже завтра перший контрольний матч?


- У Києві ми мало працювали з м’ячами, нам дали відчути ігровий снаряд, коли ми вже прилетіли до Туреччини. І поле тут, як на мене, ідеальне для роботи з м’ячем.


- Чи сняться тобі вже сни, як ти бігаєш і рахуєш кілометри на тренуваннях?


- Слава Богу, такого не снилося і, сподіваюся, не буде. (Сміється)


- Наскільки важливим було пригадати ігрові зв’язки з партнерами на полі?


- Після виходу з відпустки ми більше бігали, а зараз налагоджуємо комбінації, щоб був кращий взаємозв’язок із партнерами.


- Шість контрольних матчів на першому зборі - це плюс для вас?


- Через ігри також набираються фізичні кондиції. Спочатку будемо отримувати менше ігрового часу, а до другого збору вже наберемо форму, щоб грати всі 90 хвилин.


- Головний тренер говорив раніше про те, що на кожну позиції претендують по два гравці. Наскільки відчувається зараз конкуренція в команді?


- Мені здається, конкуренція зараз важлива у будь-якому виді спорту та в будь-якій професії. Відчувається вона в тому, що якщо ти погано виконаєш вправу чи погано зіграєш, то є людина, яка може тебе замінити. Думаю, для тренера це дуже важливо.


- Методи покарання та заохочення під час виконання вправ, коли гравці, які програли, повинні віджатися або пронести на собі переможця, - це не образливо?


- Ні, якщо ти програв, то маєш щось виконати: віджатися, зробити перекид або донести гравця до кінця поля. Це навпаки додає азарту.


- Скільки енергії ти віддаєш на тренуваннях? Можливо, втрачаєш вагу?


- Вага у мене не так легко зменшується та збільшується, тому щодо цього не можу сказати. А ось що стосується апетиту, то коли протягом дня проводимо два тренування, то на вечері дуже хочеться смачно поїсти. Тут, у Туреччині, маємо прекрасні умови - і в плані кухні, і полів, і проживання.