25 серпня 2019 18:25

Василий Кобин - лучший тренер 5-го тура первой лиги

Всеукраїнське об’єднання тренерів з футболу аналізує підсумки чергового туру української Першої ліги сезону 2019/20.


«Минай» і «Кремінь» влітку розігрували друголігове чемпіонство – тоді виграла команда з Полтавщини. А тепер, коли суперники синхронно підвищилися в класі, закарпатці взяли реванш, переконливо обігравши кременчужан і зробивши ривок із 13 на 10 місце.


Тож наш сьогоднішній лауреат у Першій лізі – головний тренер ФК «Минай» Василь Кобін. Його підопічні обіграли «Кремінь» (3:1), взявши реванш за поразку в друголіговому супер-фіналі.


1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)


«Минай» – клуб молодий, тож пише свою історію прямо зараз, а також здобуває свої перші успіхи і своїх перших принципових суперників. «Кремінь» стає одним із них – і перемога над гостями для минайців означала не лише ривок вгору по турнірній таблиці, а й реванш за втрачені в Кропивницькому золоті медалі.


2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)


Особливих втрат у минайців не було – натомість, відбувалися природні процеси ротації, зумовлені як виступами самих футболістів, так і підбором тактики під суперників (про це пізніше). А от у «Кременя» мала місце втрата – форвард Локтіонов був замінений по травмі в минулому турі й не встигав відновитися до цього виїзду.


3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)


Відразу 7 (!) змін Кобін провів у складі минайців після програного матчу в Києві («Оболонь-Бровар» виграла – 4:3). Півзахист був перешикований фактично повністю, змінилася оборона, а також центрфорвард. Відзначаємо повне перезавантаження групи атаки (Карноза, Гегедош, вінгери Пиняшко та Глагола) і сміливі зміни в оборонному блоці. Саме ці зміни зумовили перевагу господарів на чужій половині поля.


4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)


У столиці «Минай» спробував зіграти в три центрбеки, причому, обрана схема 5-3-2 передбачала відмову від яскраво виражених флангових півзахисників і максимальну концентрацію в центральній зоні. А от у домашньому матчі з «Кременем» команда застосувала 4-2-3-1, що зумовило більший акцент на гру в фінальній третині поля. Причому, по ходу матчу заміни допомагали зберегти темп, а вихід Маїка, який нав’язує суперникам боротьбу й здорово чіпляється за м’ячі, довершив перевагу господарів наприкінці гри.


5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)


«Минай» поки що виступає нестабільно (по дві перемоги та поразки при одній нічиїй), але треба відзначити, що закарпатський клуб наразі виступає успішніше за інших дебютантів дивізіону. До того ж, другий домашній матч поспіль команда виграє у складного суперника, із чого може започаткуватися успішна серія.


Лауреат 5-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі: Василь Кобін (ФК «Минай»). Середній бал – 4,6.