30 вересня 2004 17:04

Сергей ФЕДОРОВ: "Нам под силу выйти из группового турнира Лиги чемпионов"

У матчі київського “Динамо” з німецьким “Байєром” Сергій Федоров не зміг допомогти своїй команді, оскільки поновлює власні фізичні кондиції після тривалого заліковування травми. Киянин уже заявив про себе у Європі – й тепер вправного захисника побоюються форварди найвищого класу. Напередодні гри кореспондент “Газети” поцікавився в Сергія Федорова його самопочуттям і готовністю долучитися до виступу “Динамо” в найпрестижнішому клубному турнірі Європи.

– Цього тижня я розпочав тренування в основній групі, – зазначив Сергій Федоров. – Тобто вже повністю вилікувався, здоров’я дозволяє мені розпочати повноцінні тренування.

– Коли вболівальники зможуть побачити вас на полі у складі “Динамо”?
– Тяжко дати відповідь, оскільки це вирішуватиме тренер команди. Сподіваюся, що мені доволі швидко вдасться набути оптимальної форми й повернутися в основу. Усе вирішуватиметься на тренуваннях і на футбольному полі.

– Як гадаєте, “Динамо” впорається із завданням виходу з групи в наступний етап розіграшу Ліги чемпіонів?
– Як на мене, нам під силу вийти з групового турніру та якомога краще показати себе в Лізі чемпіонів.

– Який клуб у групі вважаєте найгрізнішим суперником?
– Абсолютно всі клуби, які виступають у нашій групі, є грізними суперниками. На кожну гру потрібно належно налаштовуватися. Щоправда, в “Реалі” та “Ромі” доволі не стабільне становище, вони пережили заміну головного тренера. Звідси нестабільні виступи клубів. Той же “Байєр” може провести гарну гру, після якої зазнати незрозумілої поразки. Але німці є німці, вони завжди дуже добре грають, у них непогана самовіддача.

– Що змінилося в команді після звільнення з посади головного тренера Олексія Михайличенка?
– Не хотів би коментувати це питання. Команда заграла, отже, все гаразд. Мікроклімат у клубі не змінився. Загалом, особливих змін не сталося, всі продовжують працювати, як і до того.

– Який ваш прогноз на гру з “Реалом”?
– Ніколи не прогнозую. Завжди виходжу на поле й роблю свою справу. А прогнози нехай роблять уболівальники.

– Які ваші враження від матчів 14-го чемпіонату України? Які команди вас здивували?
– Мені сподобалася луцька “Волинь”, яка недарма опинилася серед лідерів чемпіонату. Звісно, був провал на старті чемпіонату в одеського “Чорноморця”. Хоча в останніх двох матчах він переміг. Переглядав матч одеситів із “Дніпром”, у якому “Чорноморець” виглядав доволі пристойно. Інші клуби йдуть стабільно.

– На прикладі “Динамо” відчувається, що клас українських команд зростає і загострюється конкуренція у внутрішній першості?
– Хочу сказати, що “Динамо” завжди було головним подразником для будь-якого клубу. Для перемоги в кожному матчі нам завжди потрібно докласти чималих зусиль. Куди не приїжджали б, хто не приїздив би до нас, на полі точиться не гра, а справжній бій. Тому можна говорити про те, що впродовж останніх років рівень футболу в Україні дещо вищий. Деякі команди відчутно зросли в класі. Скажімо, донецький “Металург” явно націлився на боротьбу за якийсь комплект нагород у внутрішній першості. Тобто в “Шахтаря” й “Динамо” з’явилося більше конкурентів. Непогані команди створили в Одесі та Дніпропетровську.

– Сергію, ви з дитинства граєте на позиції захисника? Невже більше до вподоби брати участь у захисті власних воріт, аніж постійно перебувати на вістрі атаки?
– Хлопчиком полюбляв забивати голи й грав на позиції нападника. Але це було лише на початках моїх серйозних занять футболом. Згодом тренер перевів мене в захист, де я відповідав за особисту опіку форвардів. Відверто кажучи, будь-який футболіст прагне забити гол. Проте гравцеві не доводиться вибирати собі позицію, він зобов’язаний виконувати вказівки тренера.

– Кого вам легше опікати – відомих нападників чи тих, які ще не “засвітилися” у футболі?
– Перш за все, команді необхідно перемагати в кожному матчі. Тому мені байдуже, кого опікати. Звісно, якщо нападник-суперник – всесвітньо відомий футболіст, то його повна нейтралізація в матчі є свідченням високого класу захисника. Однак не варто поділяти суперника на слабкого й сильного. Адже лише за умови повної зібраності та концентрації можна досягнути бажаного результату.

Гліб Ваколюк, "Львівська газета"

Публикуется на языке оригинала